Under Baltikumdagarna 28-29 september hyllar vi den svensk-baltiska kulturen. Här hittar du programmet för söndag 29 september. Fri entré hela helgen. 

Söndag 29 september

Föredrag

Gratis biljetter till varje föredrag hämtas i entrén samma dag. Först till kvarn gäller.

Föredrag med Joakim Paasikivi: Ryssland som granne

Kl. 11:00-12:00

De ryska, sovjetiska och igen ryska imperialistiska ambitionerna har tidigare drabbat de baltiska länderna och nu Ukraina. Joakim Paasikivi talar om invasion, flykt och motstånd, i de baltiska länderna med skogsbröder och agenttrafik över Östersjön och i Ukraina ett försvarskrig mot den ryska angriparen. Insikten om ”inte igen” ledde till att Estland, Lettland och Litauen sökte och fick Natomedlemskap så fort det var möjligt efter Sovjetunionens fall. Nu har Rysslands anfallskrig mot Ukraina lett till Finlands och Sveriges anslutning till Nato vilket i grunden har förändrat den geopolitiska situationen i vårt närområde.

Joakim Paasikivi är överstelöjtnant och gick nyligen i pension efter lång tjänst i Försvarsmakten där han bland annat har tjänstgjort vid den Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must). Han har också varit lärare vid Baltic Defence College i Tartu i Estland och vid Försvarshögskolan i Stockholm. Han är en flitigt anlitad militärexpert i media.

Foto Joakim Paasikivi.jpg

Joakim Paasikivi

Föredrag med Alfred Theis: Ett familjealbum från Tallinn, 1918-1944

Kl. 12:15-13:00

I sitt föredrag och publiksamtal berättar Alfred om sin mors historia i Tallinn åren 1918-1944. Vi får följa henne från födelsen ända fram till flykten till Tyskland år 1944. Moderns berättelse är också historien om Estlands 20 år långa friheten som gick förlorad. Alfred berättar även om hur det var att växa upp i en tysk-estnisk familj och om den resa han gjorde ihop med sin mor till Tallinn år 1974.

Föredrag med Jörgen Hedman: Gammalsvenskby – åter i korselden.

Kl. 13:30-14:15

Åren 1941 och 1943-1944 låg Gammelsvenskby vid fronten under kriget. Samma sak händer idag. Nu ligger byn i ruiner och befolkningen är åter på flykt. Hör Jörgen Hedman, pensionerad gymnasieadjunkt, historiker och författare, berätta om hur Gammelsvenskbys bybor påverkats av både andra världskriget och dagens krig.        

Föredrag med Elisabeth Hedfors: Brev som berättar

Kl. 14:45-15:30

På gården Kampesa, Kärrslätt, Ormsö/Vormsi bor fyra barn. Deras två fastrar finns i Stockholm. Breven om vardagen går tätt över Östersjön. Under ryska ockupationen 1940-1941 blir texterna försiktigare och innehållet hemskare. Ryska officerare beslagtar gårdar, folk börjar försvinna och till slut kommer frågan om nästa resa ska gå västerut eller österut.

Elisabeth Hedfors, vars far var ett av syskonen, läser ur breven som förklarar varför estlandssvenskarna flydde när röda armén åter närmade sig 1944.

Föredrag med Christer Svedberg: Tiden efter ankomsten till Sverige

Kl. 15:45-16:30

Under hösten 1944 till våren 1945 ankom ungefär  2 500 personer till ett läger i Doverstorp utanför Finspång. Att logistisk hantera detta genom att snabbt hitta arbete och bostad åt både ensamma och familjer blev en utmaning för de svenska myndigheterna.

Christer Svedberg, ledamot av Estlandssvenskarnas kulturförenings styrelse och släktforskargrupp, berätter om de estlandssvenska flyktingarnas första tid i Sverige.

Sångframträdanden

Aibokören

Kl. 10:30 och 14:00

Aibokören grundades 1993 av sångare med koppling till de estlandssvenskar som kom till Sverige under andra världskriget. Kören söker upp, tecknar ned, vidareutvecklar och framför texter och melodier från de estlandssvenska områdena.

Aibokören.jpg

Aibokören.

Litauiska folkmusikensamblen Bitkrėslė

Kl. 13:00-13:30

Den etnografiska ensemblen "Bitkrėslė" grundades 2018 och förenar människor som tycker om litauiska folksånger och kultur. Ensemblen strävar efter att vårda litauiska traditioner och att presentera litauisk kultur för allmänheten. Repertoaren består av populära litauiska folksånger och mer komplexa, autentiska, forntida verk som “sutartinės”.

Dansframträdanden

Kl. 15:00-16:00

Litauiska folkdansgruppen Baltija

Baltija bildades i Stockholm 2003 och har sedan dess representerat litauisk kultur. Baltija har både autentisk litauiska folkdans och scenanpassad koreograferad dans i sina konsertprogram. Baltija har medverkat i olika festivaler och evenemang i Danmark, Norge, Finland, Holland, Schweiz, England, Tyskland, Kroatien, USA, Kanada och Argentina, samt deltagit i sång- och dansfestivalen som anordnas i Litauen. Ledare är Jurga Laurencikiene. 

Litauiska skolans folkdansgrupper Vijurkas och Gintareliai

2018 bildades Litauiska skolans, "Solen", folkdansgrupp Vijurkas för barn i åldrarna 9 till 14 år . Barnen träffas för att lära sig litauisk folkdans och för att umgås och ha kul till folkmusiksrytmer. Vijurkas uppträder ofta vid olika evenemang anordnade av litauiska föreningen i Sverige. Vijurkas har även deltagit i evenemang och festivaler utomlands. Vijurkas leds av Giedre Duman och Marius Jonutis.

I folkdansgruppen Gintareliai dansar skolans yngsta barn i åldrarna 5 till 8 år. Gintareliai leds av Aurelija Dubicke och Skirmante Venaliene.

Under söndagens Baltikumdag dansar Baltija, Vijurkas och Gintareliai ihop.

Baltija.jpeg

Folkdansgruppen Baltija

Filmer, visningar och workshops

Filmvisning: Dottern bakom järnridån

Kl. 12:15-14:15

Bröderna Nicholas och Erik har gjort en dokumentärfilm om sin estniska mamma, mormor och morfar. Brödernas mamma Mare föddes 1943 och skildes från sina föräldrar under andra världskriget. Hon växte sedan upp med sin mormor i sovjetrepubliken Estland medan hennes mamma och pappa tog sig till Sverige. 1958 fick Mare komma till Sverige och återförenas med föräldrarna. Vi följer deras dramatiska liv under och efter kriget. Efter filmen hålls samtal med Nicholas Parts, Erik Forslund och Mare (Milk) Forslund.

För att delta på söndagens filmvisning krävs biljett. Biljetten är gratis och hämtas i entrén samma dag.

Skaparverkstad med lituaiska föreningen

Välkommen ner till museets Skaparverkstad för att prova på traditionellt litauiskt pyssel. Nya workshops startar var 1,5 timme både lördag och söndag. Först till kvarn gäller.

Broderad familjehistoria

Två grupper med estlandssvenska kvinnor i Stockholm och Hapsal har broderat var sin vepa som visar vad som hände med de estlandssvenskar som lyckades fly till Sverige under kriget och de familjer som blev kvar i Estland. Brodöserna finns på plats båda dagarna för att berätta om veporna.

På söndagen ger Maria Gilbert en guidad visning av veporna 11.45