Sjöhistoriska museet har samhällets uppdrag att bevara och utveckla det maritima kulturarvet samt att bygga upp kunskaperna om det.
Samlande som profession
Sjöhistoriska museet har samhällets uppdrag att, enligt instruktionen från regeringen, ”bevara och utveckla det maritima kulturarvet och bygga upp kunskaperna om det”.
Därför ska museet samla föremål, berättelser och bilder som hjälper oss att öka kunskaperna: ”genom nyförvärv berika (sina) samlingar”.
Det handlar alltså inte nödvändigtvis om att bygga upp kompletta samlingar av vissa föremålsgrupper, utan att se till att museet allsidigt visar Sveriges maritima kultur förr och nu. Museet har genom åren tagit emot många privata samlingar.
Segelbåt, Vega
På 1960-talet började fritidsbåtar att serietillverkas av plast i stället för att byggas hantverksmässigt av trä. Plastbåtarna var billiga och lätta att sköta. Intresset för segling och annan båtsport växte, också bland människor utan erfarenhet av båtliv.
Av de nya segelbåtstyperna blev Vega den allra mest populära. Den tillverkades i 3500 exemplar åren 1966-1980.
Sjöhistoriska museet ser båtsport som en del av det maritima kulturarvet och har en stor fritidsbåtsamling. År 1997 köpte museet Vegan Tertia (byggd 1968). Föremålen och dokumentationen som ingick i köpet ger en bred bild av familjesegling som folkrörelse.
Föremål som visas i utställningen:
- Bikini, ingick i insamlingen av segelbåten Tertia som köptes 1997. SM 27871.74