Från sommarnöje till museiföremål – Sjöhistoriska museet samlar in motorbåten Britt-Marie från Nyköping

K-märkta Solö-båten Britt-Marie i Nyköping kommer till Sjöhistoriskas båtsamling
Åke Karlsson

2021-12-21

Sjöhistoriska museet har beslutat att utöka sin unika samling originalbåtar med motorbåten Britt-Marie från 1963. Den 22 december hämtas den smålandsbyggda och k-märkta Solö-båten från sin hemmahamn i Nyköping.

Britt-Marie är en vacker klinkbyggd motorbåt i mahogny från 1963. Båttypen heter Solö och det var vid Storebrovarvet i Småland som dessa båtar byggdes under 50- och tidigt 60-tal. Just detta exemplar är byggt vid filialen i Västervik. Måtten är 7,25 x 2,25 meter och båttypen är konstruerad av Einar Runius.

Solön kallas ibland för campingbåtens storasyster med ruff under fördäcket, en stor sittbrunn och gott om plats för familj och vänner. I lillasystern var tält att föredra vid övernattning men i Solön kunde både barn och vuxna sova bekvämt. Detta gjorde att många campingbåtsägare bytte upp sig till Solö när familjen växte.

Britt-Marie har under det senaste decenniet haft sin hemmahamn i Nyköping där ägarparet Monica och Åke Karlsson vårdat henne föredömligt. Båten är, trots sina 58 år, i skick som ny och det är med vemod som ägarna nu lämnar ifrån sig sin underbara båt. Samtidigt känner de att hon kommer till rätt plats när hon införlivas i Sjöhistoriskas båtsamling. Britt-Maries historia är känd sedan förste ägaren gjorde sin beställning hos Storebro 1963. Hon har också en hedrande och värdefull k-märkning sedan tidigare.

– Sjöhistoriska museet har länge haft en Solö på önskelistan, men att det skulle bli ett så enastående välvårdat exemplar som Britt-Marie hade vi inte vågat hoppas på, säger Eva Berglund Thörnblom intendent på Sjöhistoriska museet och den som ansvarar för insamlingen.

Den 22 december klockan 10 hämtas båten vid Brandholmen i Nyköping.

Kontakt
Eva Berglund-Thörnblom, Intendent Samlingsenheten Sjöhistoriska museet
Telefon: 08-519 549 44
E-post: Eva.Berglund-Thornblom@smtm.se

Läs mer om Sjöhistoriska museets arbete med fritidsbåtar: https://www.sjohistoriska.se/fritidsbatar