Segelfartyg och sånger från sjön - festival på Galärvarvet 29 augusti

Segelfartyg och sånger från sjön - festival på Galärvarvet 29 augusti
Segelfartyg och sånger från sjön - festival på Galärvarvet 29 augusti

2015-08-25

Den 29 augusti anordnar Svenskt visarkiv och Sjöhistoriska museet en festival med sjömansvisor. Flera klassiska segelfartyg lägger till vid Galärvarvet och bjuder på ombordgång under hela helgen. Visningar också ombord på museifartygen Finngrundet och 100-årsjubilaren Sant Erik. Välkommen ombord! Fri entré.

Det fanns en tid då alla transporter till och från Stockholm skedde med segelfartyg. Under den 29-30 augusti återskapar Sjöhistoriska hur det såg ut vid kajerna med skonare, galeaser och slupar. Sverige har ett unikt seglande kulturarv och några av dessa klenoder kommer till Galärvarvet för att visa hur viktigt det är att bevara och använda segelfartygen även i vår tid.

Den 29 blir det musikfestival med sjömansvisor, emigrantvisor, shanties och andra visor som hör sjön till. Genom musiken, som framförs av några av våra främsta musiker i genren, får ni stifta bekantskap med livet på sjön och den viktiga roll musiken hade i arbetet ombord. Festivaldagen arrangeras i samarbete med Svenskt visarkiv. Det finns möjlighet att själv vara med i sången, att lyssna på berättelser om sjömansmusik.

DELTAGANDE ARTISTER:
Fred Lane - Styv stiltje - sånger från sjön
På de stora segelfartygen sjöng sjömännen shanties för att hålla en gemensam rytm i arbetet ombord. Här leker Fred shantyman och publiken får agera besättning. Ni får också höra fiskares sånger samt sånger om sjön av bland andra Evert Taube och Alf Henrikson.

Irmelin - North Sea Stories
Vokalgruppen Irmelin bjuder på en musikalisk seglats över Nordsjön, sånger och visor från Sverige och Norge samsas med sångpärlor från Färöarna, Shetland, Skottland och England med svärta, must och sirlighet.

Dag Westling & Maria Misgeld -Thousands Are Sailing
Duon Westling Misgeld framför visor från Sverige och. Stämsång, gitarr, femsträngad banjo och autoharp ger resonans åt den ”Amerikanska drömmen.

Three's a Chord
“When working with shanties only the melody outline is fixed. All the other parts are improvised, and new each time the song is sung with natural harmonies and 'arrangements' appearing organically over time”. Three's a chord består av elever från Kungliga Musikhögskolan.

DELTAGANDE SEGELFARTYG:
Amalia, galeas, 1899, Vikens varv, Skåne.
Deodar, ketch, 1911, Brixham, England.
Ellen, skonare, 1898, Thurø, Danmark.
Helmi, sandkil, 1880-talet, Svartlöga, Uppland.
Ilse, gaffelriggad lotskutter, 1908, Lindholmen, Göteborg.
Sunbeam, ketch, 1905, Lowestoft, England.

Läs mer om fartygen och artisterna på www.sjohistoriska.se och på www.musikverket.se.
Mer fartygsbilder på: www.digitaltmuseum.se