Unik samling klassiska båtar visas på Rindö
2022-05-13
Intresset för fritidsbåtar har varit stort lika länge som det funnits fritid. Sjöhistoriska museets originalbåtar, ritningar och fotografier ger spännande perspektiv på både samhälls- och teknikutvecklingen. Samlingen sträcker sig tidsmässigt från Gustav III:s förgyllda 1700-talsslupar till 1970-talets folkliga plastbåtar. Men då kungen med sällskap på sin tid var ensam om att njuta båtliv är det idag många som delar den upplevelsen.
– Vi har som målsättning att samla båtar med bred folklig förankring som Folkbåt, Petterssonbåtar, campingbåtar och kanoter. Bland de modernare båtarna finns till exempel IF, Albin 25 och Vega. Men här finns också en del arbetsbåtar som Räddningsbåten Hjälparen som väcker känslan av det hårda sjömanslivet för hundra år sedan då förlisningar längs kusten var en realitet, säger Eva Berglund-Thörnblom intendent på Sjöhistoriska museet.
Sjöhistoriska museet arbetar med att samla, bevara och belysa båtlivet på olika sätt och vill även lyfta de ideella krafter som håller kulturarvet flytande, bland annat genom k-märkning av fritidsbåtar och fartyg. Ett av årets nytillskott i samlingen är en klinkbyggd motorbåt i mahogny från 1963, Solö-båten Britt-Marie.
– Sjöhistoriska museet har länge haft en Solö på önskelistan, men att det skulle bli ett så enastående välvårdat exemplar som Britt-Marie hade vi inte vågat hoppas på, säger Eva Berglund Thörnblom.
Under maj månad pågår ett intensivt arbete med att förbereda magasinet för besökare under tre helger i sommar.
Läs mer om Sjöhistoriskas arbete med fritidsbåtar på sjohistoriska.se/fritidsbatar
Kontakt
Eva Berglund Thörnblom, intendent samlingsenheten, Sjöhistoriska museet
Tel: 08-519 549 44
E-post: eva.berglund-thornblom@maritima.se