Kalendarium med evenemang för medlemmar i Sjöhistoriskas Vänner. För att boka plats på vänföreningens program krävs det att du är medlem i Sjöhistoriskas Vänner, det blir du enkelt här: Bli medlem

Här hittar du Sjöhistoriskas Vänners vårprogram 2025. Välkommen!

KVÄLLSFÖREDRAG: FLASKPOST – OM SJUNKANDE FARTYG, FÖRSVUNNA OCEANÅNGARE OCH SKEPPSBRUTNA SJÖMÄN

22 januari kl. 18.00.

Boken Flaskpost – nödrop från verkliga skeppsbrott (2024) innehåller fantastiska historier från världshaven. Författarna Björn Hagerberg och Martin Widman skildrar en tid då flaskpost kunde vara den enda vägen till räddning, och en symbol för hoppet. Boken bygger på autentiska meddelanden som genom århundraden skickats i flaskor och sköljts upp på stränder. Det handlar om dramatiska förlisningar och märkliga räddningsaktioner, om människor som överlevt på små flottar, som sökt skydd på de ensligaste av öar eller som krockat med isberg. Flaskorna som flutit längs havsströmmar i veckor, månader eller år har ibland löst mysterier eller blivit en sista hälsning. Flaskpost är en historisk resa om sjunkande fartyg, försvunna oceanångare och skeppsbrutna sjömän.

Författarna Björn Hagerberg, marinarkeolog, och Martin Widman, vetenskapsjournalist, berättar om arbetet bakom boken och presenterar några av de öden som flaskposterna berättar om.

Efter föredraget bjuder Sjöhistoriskas Vänner på lättare tilltugg.

 

KVÄLLSFÖREDRAG: DEN SVENSKA VRAKSKATTEN – ANDERS FRANZÉNS VRAKKARTA OCH SKEPP SOM GÅTT UNDER I STRID

13 februari kl 18.00

Välkommen på föredrag om den svenska vrakskatten med utgångspunkt i Anders Franzéns vrakkarta. Vilka av vraken på kartan har gått under i strid och vilka har vi lyckats lokalisera idag? Anders Franzén var en svensk marintekniker som lokaliserade det sjunkna regalskeppet Vasa år 1956. Franzén kartlade flera vrak i svenska vatten.

Hör Jim Hansson, marinarkeolog och intendent, och Patrik Höglund, historiker, marinarkeolog och forskningssamordnare på Vrak – Museum of Wrecks, djupdyka i Anders Franzéns vrakkarta. Vi lär oss om de vrak som gått under i strid och får höra om de senaste forskningsrönen och upptäckterna. Är allt hittat, eller finns det mer att upptäcka?

Efter föredraget bjuder Sjöhistoriskas Vänner på lättare tilltugg.

 

KVÄLLSFÖREDRAG: STOCKHOLMS KAJER IGÅR HANDELSPLATSER, IDAG FLANÖRSTRÅK, IMORGON KANSKE ÅTER VIKTIGA INFRASTRUKTURTILLGÅNGAR

18 mars kl. 18.00

Under århundraden seglade skärgårdsbönder från ostkusten, Roslagen, Norra Botten (dåtidens Norrbottens län), Åland, Åboland och Nyland till Stockholm. De försåg huvudstaden med allt från kött, fisk och fågel, till ved, sand och grus. Ända fram till 1940–1950-talen trafikerade bruksbåtar och skutor våra kustnära inre vattenvägar. Stockholms kajer och hamnar utvecklades och där såldes och köptes varor eller lagrades och distribuerades därifrån. Hur såg trafiken ut och vad hände på kajerna? Vilka kajer hanterade vilka varor? Hur bemannades skutorna, vem ägde dem och fanns regelverk att följa?

Från att ha varit livsnödvändiga samhällsnav i hundratals år betraktas idag våra kajer mest som flanörstråk och plats för caféer och restauranger. Rollen för samhällets varuförsörjning är bortglömd, men kanske – i tider av krigshot och ofred – kommer kajerna att återfå sin viktiga samhällsroll. Vad händer till exempel om broar, väg- och järnvägssystem förstörs? Hur transporterar vi då våra varor och hur håller vi ihop huvudstaden och landet?

Lars G Soldeus, författare och forskare berättar om den så kallade bondeseglationen och dåtidens varuförsörjning. Efter föredraget kommenterar Magdalena Bosson, vd Stockholms Hamnar, kajernas roll i framtiden utifrån ett hamn-, sjöfarts- och beredskapsperspektiv.

Efter föredraget bjuder Sjöhistoriskas Vänner på lättare tilltugg.

 

HELDAGSUTFLYKT: BÅTMAGASINET RINDÖ OCH OSCAR-FREDRIKBORGS FÄSTNING

12 april. Pris för medlemmar: 195 kr. Kostnad för lunch tillkommer.

Följ med när Sjöhistoriskas Vänner får chans att besöka både Sjöhistoriskas unika fritidsbåtssamling och Oscar-Fredriksborgs fästning!

Vi beger oss gemensamt till Rindö för att få guidade visningar av båtmagasinet och fästningen. Vi äter även lunch ihop i Rindö hamn.

Sjöhistoriska har ungefär 100 fritidsbåtar i sitt båtmagasin på Rindö. Här förvaras dessutom museets samling av fler än 100 båtmotorer. Här hittar du flera klassiker som Mälar 22, Folkbåten, Pettersonbåtar och Solö Ruff.

Oscar-Fredriksborgs fästning ligger vid Oxdjupet och byggdes på östra Rindö 1870–1877 för att försvara den muddrade farleden in till Stockholm vid Oxdjupet. Fästningen är ett värdefullt minne av försvaret av Stockholm och Stockholms skärgård.

Biljettbokning öppnar inom kort.

 

HELDAGSUTFLYKT: VIKINGASTADEN BIRKA

11 Maj. Pris: 495 kr. Kostnad för lunch tillkommer.

Följ med på en båttur till Björkö i Mälaren och till vikingastaden och handelsplatsen Birka. Ta del av både ny och gammal kunskap om handelsplatsen!

Hur såg trafiken till Birka ut egentligen? Varifrån kom båtarna och hur såg de ut? Vilka varor hanterades och vad hände på Birkas kajer och bryggor? Vi återupprepar förra årets succéutfärd till Birka och söker svar på frågorna.

Vi kommer att se platsen för den marinarkeologiska utgrävningen som Sjöhistoriskas Vänner var med och finansierade. Dessutom tar vi oss upp i det stora gravfältet vid Hemlanden och får en beskrivning av området Korshamn, där det finns spår av bland annat bryggfundament och stora byggnader. Vidare tar vi oss till den så kallade ”Salviksgropen” som kan utgöra lämningen av en stor hamn.

Det blir också ett besök i museet och en visning av rekonstruktioner och fornlämningsområdet.

Ciceroner för turen är Johan Runer, arkeolog och Intendent och samordnare på Statens maritima och trans­porthistoriska museers arkeologiska verksamhet och Jim Hansson, marinarkeolog på Vrak - Museum of Wrecks.

Sista bokningsdag är den 8 maj 2025. Biljettbokning öppnar inom kort.

 

SJÖHISTORISKAS VÄNNERS ÅRSMÖTE

27 maj

Den 27 maj håller Sjöhistoriskas Vänner sitt årsmöte på Sjöhistoriska museet. I samband med årsmötet blir det även spännande föredrag. Eteråt bjuds det på något att äta och dricka i Sjöhistoriska Café & Bar.

Mer information kommer.