Sjöhistoriska uppmärksammar jubileumsåret 250 år av judiskt liv med öppet skepp på Minsveparen M 20. Vi berättar om de danska judar som flydde undan nazisterna över Öresund till Sverige hösten 1943 och om de som var med i räddningsinsatserna.

Hösten 1943 rasade andra världskriget i Europa. Under några veckor flydde tusentals danska judar till Sverige över Öresund för att undgå nazistisk ockupation och förföljelse. Sjöhistoriskas museifartyg Minsveparen M 20 var ett av fartygen som bidrog under räddningsinsatserna hösten 1943. I fartygets loggbok kan man läsa kaptenens anteckningar om datum, tid och antal räddade människor. Kapten Lilienström, som var civil sjökapten men inkallad för att svepa minor, skulle minnas händelserna under resten av sitt liv.

Under den 8 och 9 maj lägger M 20 till vid Sjöhistoriskas fartygspir på Galärvarvet på Djurgården och håller öppet skepp för besökare. Vi berättar om de danska judar som flydde undan nazisterna över Öresund till Sverige och om de som var med i räddningsinsatserna.

År 1775 gav Gustav III Aaron Isaac av Mecklenburg rätt att bosätta sig i Stockholm utan att konvertera. Aaron startade Stockholms första judiska församling och upprättade en judiska begravningsplatsen på Kungsholmen. Samma år förklarades dessutom Marstrand utanför Göteborg Porto Franco (Frihamn) och alla utlänningar, även judar, tilläts bosätta sig på ön och fritt praktisera sin religion. Du kan läsa mer om jubileumsåret på judisktliv.se.