Älskade skepp - fartygsporträtt i fokus på Sjöhistoriska

Älskade skepp - fartygsporträtt i fokus på Sjöhistoriska
Anneli Karlsson, SMM

2017-02-22

Den 24 februari öppnar Älskade skepp på Sjöhistoriska museet. Ett stort antal fartygsporträtt ur samlingarna speglar 1800-talets utveckling inom sjöfart, handel och teknik och inom en sällan upplyft målerigenre. Utställningen visar också porträttens betydelse. Tavlorna signalerar tillhörighet och är bärare av berättelser om livet till sjöss. Det är bilder för att minnas, bilder av något älskat.

– Kolla i ditt fotoalbum, din telefon eller ditt flöde i sociala medier. Vi vill avbilda och visa det som är viktigt för oss. I sjömanshemmen var fartyget på väggen ett signum för identitet och något som bevarade berättelser om resor, äventyr, faror och om andra platser, säger Malin Jogmark utställningsproducent på Sjöhistoriska museet. 

Fartygsporträtt, ibland kallade kaptenstavlor, blev allt vanligare under 1800-talet fram till fotografins genombrott. De målades på beställning av någon besättningsman. Konstnären fick arbeta snabbt men detaljerat för att återge fartyget, som låg i hamn men på tavlan ofta placerades ute till havs. 

– Den här typen av porträtt tillhör de absolut vanligaste föremålen på maritima museer världen över, vilket nog bidrar till att de inte uppmärksammas så ofta. Därför känns det väldigt roligt att vi nu kan öppna en utställning tillägnad just dessa tavlor och visa en viktig del av våra samlingar, säger Hans-Lennart Ohlsson, museichef på Sjöhistoriska museet.

De detaljerade målningarna har sitt ursprung i religiösa tacksägelsemotiv som var vanliga i de katolska länderna kring Medelhavet. Traditionen att måla fartygsporträtt och tekniker och stilar för detta spred sig över haven och målarna sökte sig till hamnarna. Snabbarbetade material som akvarell eller gouache på papper, ibland med konturer i tusch är karaktäristiskt. Konstnärerna bakom tidiga verk är ofta okända och bland de senare så var det få som hade utbildning. En del hade varit till sjöss själva, vilket kan anas i den detaljrikedom som kräver kunskap om fartygens delar och funktion. En av Sveriges mest kända hamnmålare var Lars Petter Sjöström, hamnfogde i Malmö. Några porträtt har också målats av utbildade konstnärer som Johan Christian Berger och Anna Palm de Rosa.

– Vi har över 400 fartygsporträtt i samlingarna så urvalet var en utmaning. Men de 70 tavlor som nu hänger i utställningen representerar genren och tidsperioden väl även om inte allt finns med. Ytterligare målningar går att ta del av i bildspel i utställningen och dessutom finns hela samlingen tillgänglig via Digitalt museum, säger Ingrid Ulfstedt, intendent på Sjöhistoriska museet.


Kontakt
Malin Jogmark, utställningsproducent, Statens maritima museer
malin.jogmark@maritima.se 0455-359306

Ingrid Ulfstedt, intendent, Sjöhistoriska museet
ingrid.ulfstedt@maritima.se 08-51954907

Kristoffer Henrysson, kommunikationsenheten, Sjöhistoriska museet
kristoffer.henrysson@maritima.se 08-51954932