Dagböcker från svenska insatser utanför Somalia blir utställning

Dagböcker från svenska insatser utanför Somalia blir utställning
Dagböcker från svenska insatser utanför Somalia blir utställning

2013-05-20

Marinen och Kustbevakningen har deltagit i insatser för att skydda fartyg mot piratattacker utanför Somalia. Sjöhistoriska har låtit personer skriva dagbok under uppdragen. De personliga tankarna och reflektionerna kring förhållandena där och hemma och erfarenheterna av att arbeta långt hemifrån är utgångspunkten för en ny utställning. Vi var där öppnar den 24 maj. Pressvisning den 23 maj kl 13:30

Dagböcker från svenska insatser utanför Somalia blir utställning.
Vi var där öppnar på Sjöhistoriska den 24 maj. Pressvisning 23 maj kl 13:30.

Sjöhistoriska museet har i flera omgångar låtit personer i Marinen och Kustbevakningen skriva dagbok under insatserna för att skydda fartyg från piratattacker vid Afrikas horn. Nu blir dagböckerna utställning.
– Under flera år har vi läst, hört och sett reportage om piratverksamheten i vattnen utanför Somalia. Ofta har det varit övergripande beskrivningar om dramatiska händelser, långt från vår vardag i Sverige. Ett litet steg mot att förstå vad som pågår är att lyssna på de som har varit där, säger Johan Gustafsson utställningsproducent på Sjöhistoriska museet, som är en del av Statens maritima museer.

Somalia har i många år varit drabbat av krig och svält. I början på 2000-talet blev piratattacker ett stort problem utanför landets kust. I små snabba båtar anfaller pirater handelsfartyg och tar dem, deras besättningar och last som gisslan och kräver stora lösensummor. År 2008 beslutade EU att skicka en flottstyrka för att stoppa piraterna och skydda fartygen som var lastade med förnödenheter till den somaliska befolkningen.

Sjöhistoriskas tidigare utställning ”Vem är pirat?”  redogjorde för de förhållanden som gör att sjöröveri uppstår, dels ur ett historiskt perspektiv men framför allt utifrån dagens pirater i Adenviken. 
– Då fokuserade vi på de somaliska piraternas egna berättelser om sina livsvillkor och den internationella verksamhetens inverkan. Den nya utställningen skildrar mötet med dessa villkor utifrån åtta av de svenskar som deltagit i insatserna, säger Johan Gustafsson. 

Precis som i verkligheten blir utställningen Vi var där en resa med avsked och ankomst till en ny plats med helt andra förutsättningar än den vanliga vardagen hemma. Tätt följt av de nya arbetsuppgifterna med eskortering av fartyg och spaning och jakt på pirater. Därefter kommer de egna reflektionerna om vad man har varit med om. Och i väntan på hemfärd, innan man lämnar utställningen, får man dessutom möjlighet att lyssna på en intervju med en av de somalier som nu bor i Sverige men som har erfarenheter av de internationella insatserna.

– Vi har skapat en spännande utställning för hela familjen, en utställning som fångar besökaren och som ger möjligheter att förstå och diskutera allvarliga händelser som man sett på nyheterna. En referensgrupp med ungdomar från 10 år och uppåt har hjälpt oss med innehållet och förhoppningen är att besökarna får en bild av hur det är att arbeta långt hemifrån och av hur globaliserat vårt samhälle är, säger Johan Gustafsson.

Utställningen Vi var där öppnar den 24 maj.
Sjöhistoriska har öppet med fri entré tisdag-söndag 10-17.

Utställningsproducent: Johan Gustafsson, Sjöhistoriska museet
Formgivare: Morten Ravnbö-Sätren

Pressvisning
Representanter för media är välkomna till förhandsvisning den 23 maj kl 13:30. För mer information om pressvisning och pressmaterial kontakta:
Kristoffer Henrysson, redaktör, informationsenheten, Sjöhistoriska museet
kristoffer.henrysson@maritima.se 08-519 549 32

Kontaktpersoner
Johan Gustafsson, utställningsproducent, Sjöhistoriska museet
johan.gustafsson@maritima.se 08-519 548 36

Kristoffer Henrysson, redaktör, informationsenheten, Sjöhistoriska museet
kristoffer.henrysson@maritima.se 08-519 549 32