Heldag på Sjöhistoriska lyfter tusenåriga klinkbyggnadstraditionen

Klinkteknik första svenska tradition på Unescos lista över immateriella kulturarv
Karolina Matts, Sjöhistoriska museet

2022-03-28

Båtbyggnadstekniken klink står i fokus den 2 april. Då samlas forskare, båtbyggare och ideellt engagerade i ett heldagsseminarium på Sjöhistoriska museet. Traditionen upptogs nyligen på Unescos världsarvlista över immateriella kulturarv.

Lördagen den 2 april bjuds allmänheten in till ett seminarium om båtbyggnadstekniken klink. Med presentationer från bland annat Föreningen Allmogebåtar, Lilla Kålviks båtbyggeri, Göteborgs universitet, Postrodden och Skeppsholmens folkhögskola är dagen tänkt att belysa olika aspekter av klinkbyggnadstraditionen. På plats finns såväl båtbyggare som forskare och ideellt engagerade.

- Seminariet uppmärksammar denna ålderdomliga men livaktiga båtbyggartradition. I de nordiska länderna har man sedan drygt tusen år tillbaka byggt båtar på samma sätt, genom att lägga bordläggningsplankor så att de överlappar varandra och sedan sätta in spanten. Det är fascinerande, säger Fredrik Blomqvist, intendent på Sjöhistoriska museet.

Klinkbyggda båtar ur museets samlingar kommer att presenteras, liksom Blanka, repliken av en ”roslagsskuta” från 1300-talet. 

Nomineringen av klinkbyggnadstraditionen togs fram av ideella organisationer i de nordiska länderna gemensamt. Initiativtagare var norska förbundet Kysten. Den nordiska klinkbyggnadstraditionen är för Sveriges del det första immateriella kulturarvet som accepterats av Unesco. Beslutet fattades i slutet av förra året vid ett möte i Paris.

Seminariet äger rum på Sjöhistoriska museet i Stockholm mellan klockan 11.00-16.00.

För hela programmet:

https://www.sjohistoriska.se/besok/kalender/klinkbatbyggnad-ny

Kontakt:
Fredrik Blomqvist, Intendent Sjöhistoriska museet
Telefon: 08-519 549 38
E-post: Fredrik.Blomqvist@smtm.se