Nya fynd från Birka visas på Sjöhistoriska
2014-11-04
Sjöhistoriska museet, som är en del av, Statens maritima museer har under en flera år bedrivit marinarkeologiska undersökningar av den vikingatida staden Birkas maritima lämningar. Birka, som ligger på Björkö i Mälaren, var bebodd under tidig vikingatid – från 700-talet fram till 900-talet. Platsen är en av Sveriges mest undersökta fornlämningar. Trots det finns mycket kvar att upptäcka, särskilt Birkas hamnar och sjöfart är ett outforskat område.
I somras undersöktes sex kvadratmeter av vattenområdet utanför den centrala bebyggelsen. Den valda platsen visade sig vara en fullträff.
– Ungefär 1200 fynd bröt ytan, många var otroligt välbevarade träföremål som vi visste fanns under vikingatiden, men inte sett tidigare. Till de finaste fynden hör ett litet svärdshandtag som förmodligen kommer från ett leksakssvärd. Förutom mängder av skedar, skålar och handtag till redskap hittades också ett nålhus och en väskdetalj av trä med stiliserade ansikten. Många andra fynd vet vi inte vad de har använts till. Fynden har gett en helt ny bild av vardagslivet i den vikingatida staden. En dörr har öppnats till vikingatidens träkultur, säger Nina Eklöf, vik enhetschef Arkeologienheten.
Föremålen har under 1000 år legat nedbäddade i bottensediment med låg syrehalt. I väntan på konservering måste de förvaras i en liknande miljö. Konservering kan ta flera månader men med hjälp av stora akvarier med nedkylt vatten kan Sjöhistoriska visa fynden direkt. I museets showroom presenteras också frågeställningar och resultat från projektet Maritima Birka.
– Det är viktigt att göra arkeologi och resultaten från våra undersökningar publika. Vi vill vara bäst på att snabbt föra ut marinarkeologins arbete till allmänheten. Många har följt arbetet på plats genom att besöka den fältstation som fanns på Björkö i somras. Nu gör vi det tillgängligt också på museet, säger Nina Eklöf.
Undersökningarna och Showroom Maritima Birka har varit möjliga tack vare ett generöst bidrag från Föreningen Sveriges Sjöfartsmuseum i Stockholm.
Kontakt
Nina Eklöf
Tf. Chef Arkeologienheten, Sjöhistoriska museet
nina.eklof@maritima.se
08-519 549 89
Kristoffer Henrysson
Informationsenheten Sjöhistoriska museet
kristoffer.henrysson@maritima.se
08-519 549 32