Fascinerad läser jag att denna ö är omnämnd i skrift redan på 1200-talet. Den finns även i Kung Valdemars segelled det "Danska itinerariet" på 1300-talet och på Olaus Magnus "Carta Marina", 1539.
Lotsplatsen har varit bemannad under lång tid. Redan Gustav Vasa gav order om att man skulle pricka ut farleden mellan Åbo och Viborg och ha lotsar till hands för Kronans fartyg 1556.
Boken beskriver verksamheterna Lots, Fyr, Gruvor, Sjöbevakning och Militären/krigets närvaro på ön. Företrädesvis under de senaste dryga hundra åren. Samt förstås livet för de familjer som bott och levt generationer i den karga skärgårdsmiljön. Där inkomsten till stor del utgjordes av fisket. Boken är rikt illustrerad med fina fotografier ur familjealbum och arkiv.
Så här kunde det gå till för lotsen en vanlig dag:
Fartyg som skulle in i farleden mot Ekenäs, Hangö, Hästö-Busö, Barösund och Bågaskär fick begära lots. Lotsen som då tog på sig sin uniform, satte segel på den lilla lotsbåten och ilade ut till lotsmötesplatsen. Seglet stuvades och båten togs på släp efter fartyget. Efter en viss sträcka var det dags för lotsbyte för den fortsatta färden. Då gällde det att ta sig tillbaka hem igen. Vid lämplig vind tog hemfärden bara några timmar men i svag vind kunde det ta hela dagen. Var det stiltje så gick det att ro båten förstås, men båten var tung. Bättre då att invänta lämplig vind hos någon bekant och få avnjuta en kopp kaffe med knorr, som kaffekask kallades.
Jussarö : från sjörövarnäste till nationalpark / Sven Stenlund.
Stenlund, Sven, (kirjoittaja.)
ISBN 978-951-52-3560-2
Helsingfors : Schildts & Söderströms, 2015
Svenska 175 s.
Extramaterial:
"Kaffeknorr"
ett finlandssvenskt uttryck för kaffekask.
Ordbok över Finlands svenska folkmål
– den finlandssvenska dialektordboken
Ordboken redigeras på Institutet för de inhemska språken. Förlag för ordboken är Svenska litteratursällskapet i Finland.