Sjöhistoriskt forum är ett årligt återkommande tvådagarsmöte som arrangeras av Sjöhistoriska museet. Det är ett tillfälle för sjöfartsmuseer, varvshistoriska föreningar och andra som är särskilt intresserade av Sjöhistoriska museets ämnesområden att träffas och inspireras. Nästa forum planeras till våren 2025 - mer information kommer längre fram. 

Sjöhistoriskt forum 2024 genomfördes i Kalmar 3-4 maj. Forumet hölls i samarbete med Kalmar läns museum, Kalmar sjöfartsmuseum, Sjöfararkusten samt bland annat k-märkta fartygen Nalle och Olof Trätälja. Programmet var ganska brett och innhöll presentationer dels om sjöfartens betydelse för Kalmar, dels om köpingen Figeholm. Här fanns även teman som underhåll och arbete med Marinmuseums museifartyg, vad som hänt under året både hos Stiftelsen Maritimt kulturarv och på Sjöhistoriska museet. Här fanns även en presentation av Oskarshamns varv där varvsverksamheten nyligen lagts ned och en presentation av en nystartad träbåtsförening i Västervik. En kulturmiljöanalys inriktad på de kulturmiljövärden som finns i Göteborgs hamn- och varvsmiljöer avslutade dagen.

Ångbogseraren Nalle vid kaj

s/s Nalle vid kaj, foto:Karolina Matts/SMTM

Dag 2 var det studiebesök i länsmuseets föremålsmagasin och i arkiv och utställningslokalerna hos Kalmar sjöfartsmuseum. Deltagarna erbjöds dessutom besök ombord på de k-märkta fartygen s/s Nalle & Olof Trätälja. Nalle som har hemmahamn i Oskarshamn heda rest ned till Kalmar för detta evenmang. Här visades bl a ångmaskin, styrhytt och övriga utrymmen. Olof Trätälja (ex Sydfart) har hemmahamn i Kalmar, här kunde man träffa delägare och se sig omkring på detta mycket gamla lastfartyg. 

Sjöhistoriskt forum genomfördes med ekonomiskt stöd från Sjöhistoriskas Vänner.

Fil:MS Olof Trätälja 02.jpg Foto: Bengt Oberger - CCBY

Sjöhistoriskt forum 2023

Genomfördes med ett 80-tal deltagare i Göteborg och Alingsås i maj 2023. Se bilder och beskrivning nedan:

Ungdomsprojektet i Alingsås

Foto: Hans-Lennart Ohlsson/SMTM

Platsen för detta första forum var Göteborg där Sjöfartsmuseet Akvariet öppnat sina ombyggda lokaler och Alingsås där Mjörns ångbåtsförening driver en bred verksamhet med utgångspunkt i det rörliga flytande kulturarvet.

Sjöhistoriskt forum genomfördes med generöst stöd från Sjöhistoriska museets vänförening.

Överintendenten Lars Amréus hälsade välkommen på Stadsmuseet i Göteborg varefter deltagarna fick höra Jan Larsén beskriva den relativt nya Stiftelsen maritimt kulturarv. Sedan beskrev Daniel Eriksson den första egentliga antikvariska förundersökningen av ett fartyg; barken Viking i Göteborg. Lennart Bornmalm talade om Fiskhamnen i Göteborg och Dan Nilsson presenterade Gösta Johanssons varv på Orust. Slutligen höll Tobias Karlsson ett anförande om den så kallade  ”grå” arbetskraften på varven. Dagen avslutades med visning av det nyrenoverade Sjöfartsmuseet och middag på K-märkta ss Marieholm (där deltagarna även fick chansen att besöka både maskin- och pannrum).

Dag två gick buss till Alingsås där Mjörns ångbåtsförening har en rik verksamhet utgående från den K-märkta ångbåten Herbert. Här tog ordföranden i föreningen Jonas Svantesson emot. Ångbåtsföreningen har passagerarturer, bygger ett museum och i samband med det Sjöhistoriska forumet invigde man även den nybyggda ångmaskinsverkstaden. De har dessutom en ungdomsverksamhet där ett gäng glada killar från 8 till 17 år renoverat och jobbar med en mindre ångslup, ss Sanna. De körde och visade initierat maskinen på land under forumet och berättade vad som återstår att göra innan sjösättning.

Sjöhistoriska museet har för avsikt att låta det Sjöhistoriska forumet bli ett årligt återkommande inspirationstillfälle.