(O)sannolika historier om sjömanskragen
26 aug 2020
O 11963 Porträtt av matros. Himla af Klint, okänt årtal.
Porträttet ovan av en matros med blåskjorta är signerad av ingen mindre än Hilma av Klint. Den är inte daterad, men hon levde mellan 1862 och 1944. Mest känd och uppmärksammad är hon förstås för sin abstrakta konst. I skuggan av männen som faktiskt låg några år efter henne har hon först nu fått erkännandet som föregångare av denna konstriktning. Kandinsky, Mondrian och Malevitj skapade alla sina första abstrakta verk efter af Klints bildspråk från 1906. Under senare år har hon fått välförtjänt uppmärksamhet med stora utställningar, förutom en vandringsutställning med avstamp på Moderna Museet i Stockholm 2013, även för ett par år sedan på Guggenheim i New York och just nu på Moderna museet i Malmö.
I museets samlingar har vi fyra porträtt utförda av Hilda af Klint. Hon var dotter till kommendör Fredrik Victor af Klint och porträtten visar män med sjöofficersanknytning. Förutom denne lille matros som något år suttit modell för konstnären. Och det är ju denna maritima anknytning som gör att målningarna finns hos oss.
Matrosen bär sedvanlig bussarong av blått kläde med den klassiska fyrkantiga kragen med vita ränder. Även den vita sjömansskjortan av jute har kragen och än idag bär matroser inom marinen den. Den blev också högsta barnmode framför allt under sekelskiftet 1900. Likaså har Tom of Finland och Håkan Hellström bidragit till sjömansmodet, men det är en annan historia.
SM 20065 Bussarong, sjömansskjorta eller arbetsblus, alla benämningar är riktiga på det klassiska plagget.
Men var kommer de tre ränderna egentligen ifrån? Det finns flera förklaringar, mer eller mindre sannolika. Förutom att det skulle handla om tro, hopp och kärlek finns följande påståenden.
Myten säger att kragen är så stor för att skydda den vita skjortan mot hårpiskans tjära och flott. Den berättar också att de tre banden längs kragens kant finns där till minnet av amiral Nelsons tre segrar till sjöss: Aboukir 1798, Köpenhamn 1801 och Trafalgar 1805. Denna myt sprids än idag både inom och utanför Flottan, men innehåller egentligen ingen sanning.
Hårpiska var ett mode under sent 1700-tal och var inte i bruk när den utfällda kragen vann gehör. Dessutom hade inte alla matroser hårpiska. Det sägs däremot att eftersom kragen tidigare var en ståkrage veks den ned och skyddade på så sätt mot smuts i allmänhet.
Först med de tre linjerna var fransmännen i början av 1800-talet. Det är inte sannolikt att de skulle vilja hedra Nelsons tre segrar. Två av gångerna var de förlorarna. Engelsmännen själva har haft omväxlande en, två eller tre linjer.
Det svenska bruket är säkert en influens från Europa. Det nämns 1850 att den blåkragade skjortan ska vara av engelsk modell. Att olika längders sjömansuniformer blev så lika varandra beror på att kaptener och befäl tog värvning i olika länders flottor och på så sätt spred bruket av blåkragen över världen.
Men vad de tre ränderna egentligen står för lyckas jag inte ta reda på. Flera förslag eller rent av svaret mottages tacksamt!
Kalle Anka kanske vet.
Länkar:
Hilma af Klints porträtt i Sjöhistoriskas konstsamling (extern länk)
https://digitaltmuseum.se/search/?q=Hilma+af+Klint&aq=owner%3F%3A%22S-SMM-SM%22