Samlarna - Sjöhistoriskas blogg

Bakom kulisserna på Sjöhistoriska

Utbildning med utsikt – tidiga navigationsskolor

Privatundervisning i navigation har funnits i Sverige sedan 1700-talet. Men 1841 beslöts att särskilda statliga navigationsskolor skulle inrättas för att utbilda befäl inom handelsflottan.

Navigationsskolor etablerades först i Stockholm, Göteborg, Malmö, Kalmar och Gävle följt av Härnösand, Karlshamn och Visby. Senare inrättades navigationsskolor även i Västervik och Strömstad.

 

Härnösands sjöbefäls- och navigationsskola, akvarell

Härnösands navigations- och sjöbefälsskola. Osignerad/odaterad akvarell i Sjöhistoriskas arkiv (SB 1028)

 

Navigationsskolan i Stockholm

Navigationsskolan i Stockholm öppnade 1842 på Högbergsgatan 26 och 27 elever skrevs in det första läsåret.

Två år senare flyttade skolan ett kvarter bort till Fiskargatan 1 vid Mosebacke torg där skolan höll till under många år.

 

Målning. Navigationsskolan i Stockholm.

Gamla navigationsskolan vid Mosebacke torg. Oljemålning av navigationsläraren Frans Albin Pettersson, 1909 (SM 26685).

 

1907 flyttade skolan till ett nytt hus på Stigbergsgatan 30 och nu skrevs 39 elever in på skolan. Skolan fungerade även som internat för eleverna.

I tornet finns en signalmast med en tidkula. Kulan hissades och släpptes ner vid bestämda tider så att fartygen i hamnen kunde ställa in sina mätintrument efter rätt tid.

 

Navigationsskolan i Stockholm. Fotografi.

Stockholms navigationsskola på Stigberget. Vykort, poststämplat 1922, ur Carl Gösta Jacksons samling (Fo216022).

 

Undervisningen på navigationsskolan

Undervisningen var uppdelad i en nautisk linje och en maskinteknisk linje. För inträde krävdes praktik från sjöfarande fartyg och på den maskintekniska linjen erfarenhet från varv och verkstäder. Ämnen som ingick i utbildningen var astronomi, navigation, geometri, matematik och skeppsbyggeri.

I arkivet på Sjöhistoriska finns flera elevböcker med anteckningar och uträkningar från utbildningar på flera navigationsskolor i Sverige. Det finns också examensbetyg.

 

Examensbevis från Stockholms navigationsskola

Examensbetyg vid Navigationsskolan i Stockholm 1849 för Johan Wilhelm Schmidt (1975:011), samt föreläsningsanteckningar avsett att avhandlas vid den nyöppnade Navigationsskolan i Stockholm 1842 (2002:73).

 

Uppslag ur elevbok från Stockholms navigationsskola.

Exempel på astronomiska uträkningar ur Gotthard Leveaux elevbok 1903-1904, Navigationsskolan i Stockholm. Planeternas banor runt solen. (1951:8:22)

 

Elevbok och klassfoto från navigationsskolan i Stockholm.

John Ahlboms elevbok från Navigationsskolan i Stockholm, sjökaptensklassen 1904-1905 i bakgrunden samt fotografi på sjökaptensklassen 1906. Okänd fotograf. (1969:329)

 

Examensbevis från Stockholms navigationsskola.

Betyg för Edvard Waldemar Granroth som gick Navigationsskolan i Kalmar. Han fick 1907 betyg med beröm godkänt. (SH 626:3)

 

Klassbild från Stockholms Navigationsskola.

Sjökaptensklassen vid Stockholms navigationsskola 1909-1910. (Fo207168)

Exempel på läromedel ur Sven Scotts arkiv (2022:2). Sven Scott gick på Navigationsskolan i Stockholm under tidigt 1900-tal.

 

En sällsynt elev och lärarinna

1854 ansökte en kvinna om att få gå på navigationsskolan i Stockholm. Kvinnan hette Leonilda Sjöström (1836-1898) och var uppväxt i en sjömansfamilj i Stockholm. Fadern Pehr Petter Sjöström var flaggskeppare vid flottan och drev en privatskola för navigationselever.

Redan som barn visade Leonilda stor begåvning för matematik, geometri och andra ämnen och fick därför undervisa i faderns skola redan som 10-åring.

Leonilda kom inte in på navigationsskolan i Stockholm "av fruktan att i hennes närvaro ej kunna vidmakthålla nödvändig disciplin bland eleverna". Men hon gav inte upp utan ansökte flera gånger. Till slut antogs hon som ”åhörare”, men blev tvungen att avsluta kursen efter en tid på grund av sjukdom. Men hon fortsatte sin bana som lärarinna på faderns privata skola och även som lärare i matematik vid Tekniska skolan.

Läs gärna mer om Leonilda Sjöström i en artikel av Boel Berner i Svenskt kvinnobiografiskt lexikon:

https://skbl.se/sv/artikel/LeonildaMariaElesaraLovisaSjostrom

 

Porträtt av Leonilda Sjöström ur Idun nr 10, 1898.

 

Vad hände sedan?

1951 bytte navigationsskolorna namn till Sjöbefälsskolan. Flera av navigationsskolorna hade upphört redan 1912 och 1980 lades sjöbefälsskolorna i Härnösand, Malmö och Stockholm också ner. Kvar fanns utbildningarna i Göteborg och Kalmar.

Idag finns sjöbefälsutbildning vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg och vid Sjöfartshögskolan på Linnéuniversitetet i Kalmar.

Huset på Stigberget inrymmer idag Marie Cederschiöld högskola. Framtidens sjuksköterskor, kuratorer, socionomer och teologer får idag studera i samma fantastiska miljö som dåtidens sjöbefälselever. Än idag samlas tidigare sjöbefälselever på skolan för att minnas sin tid där.

 

Före detta Navigationsskolan på Stigberget i Stockholm.

Före detta Navigationsskolan i Stockholm på Stigberget, 2024. Bakom högskolans emblem syns än idag ”Navigationsskola” inristat. Foto: Melissa Rydquist

 

Signalmasten på före detta navigationsskolan på Stigberget i Stockholm.

Signalmasten på tornet på Stigberget. Foto: Melissa Rydquist

 

Utsikt från före detta navigationsskolan i Stockholm.

Vidunderlig utsikt över Stockholm från tornet på Stigberget. Foto: Melissa Rydquist

 

Interiör från biblioteket i före detta navigationsskolan i Stockholm.

Idag finns skolans vackra bibliotek i salarna. Foto: Melissa Rydquist

 

Utsikt från före detta navigationsskolan i Stockholm.

Utsikt från föreläsningssal i före detta Navigationsskolan på Stigberget. Foto: Melissa Rydquist

 

Mer i samlingarna

1942 uppmärksammade Sjöhistoriska museet att Navigationsskolorna fyllde 100 år genom att bland annat visa upp exempel på vilka läroböcker som användes i undervisningen.

 

Utställning om navigationsskolor på Sjöhistoriska museet 1942.

Utställningen ”Navigationsskolorna 100 år” på Sjöhistoriska museet 1942 (Fo80763A). Fotograf: Nils Sallstedt

 

Arkivet till Navigationsskolan i Stockholm finns på Stockholms stadsarkiv. Men i Sjöhistoriskas samlingar finns förutom elevböcker även föremål från Navigationsskolan i Stockholm som finns att se här:

https://digitaltmuseum.se/search/?q=navigationsskolan%20i%20Stockholm&aq=owner%3F%3A%22S-SMM-SM%22&o=0&n=108