Konsten att vifta med flaggor
24 feb 2021
Akvarell målad av Alf Wallander (1862-1914), SM 26975.
I Maj 1959 njöt Ada och David Magnusson i Malmö av en härlig sjöresa med Einar Hansen ombord på Northern Clipper. Som tack fick Einar en tavla föreställande en mästerlots vid kustsignalväsendet som runt år 1900 står på en klippa och signalerar bokstaven U med signalflaggor.
Semaforer och flaggsystem har förändrats genom åren och kan därför vara kluriga att tyda. Det svenska skiljer sig dessutom från det engelska, vilken kan skapa ytterligare förvirring.
En av två mindre semaforflaggor av ylle från skolskeppet af Chapman, väl använd, O 08305. Undermålig mobilbild tagen i all hast av bloggaren.
Jag har tidigare bara känt till den signal då man med en flagga i var hand viftar upp och ned. Det betyder helt enkel ”FEL!!” enligt engelsk signalering. Men varje siffra och bokstav har ju också sin koreografi med flaggor, och varje bokstav har sin betydelse. På tavlan ger mästerlotsen signalen U, som betyder ”Fara för över” eller ”Ni stävar mot fara” som man brukar säga inom Marinen. Och det ser man ju, om ett fartyg eller en båt befinner sig på samma plats som betraktaren av tavlan bör det snarast väja!
Sjöresan avnjöts på lastfartyget M/S Northern Clipper. Den var byggd 3 år tidigare och tillhörde Rederi AB Clipper i Malmö. Rederiet hade grundats 1946 och direktören var just tavlans mottagare Einar Hansen.
På baksidan av tavlan sitter ett kort. David Magnussons titel lotsdirektör är överstruken. Det är fritt att gissa och jag gissar att David Magnusson pensionerats från sitt ämbete och tillsammans med sin fru Ada bjudits på en trevlig resa av direktören för ett av Malmös rederier, vars båtar han sett till att de säkert lotsas in till hamn.
Den fina akvarellen köpte museet in från Stockholms Auktionsverk 1993. Kanske såldes den då av en ättling till Einar Hansen, det vet vi inte.
Här skulle jag vilja avsluta med inledningssekunderna i Lasse Åbergs film Söndagsseglaren från 1977, där han står på en sten i vattnet och viftar hej vilt med sina semaforflaggor. Av upphovsrättsliga skäl kan jag istället berätta att den ligger på Öppet arkiv!