Vilka har burit alla dessa hattar och mössor?
05 jan 2022
Hattar och mössor av alla de slag! Om jag får välja själv är det här en kategori jag gärna botaniserar i. I samlingarna har vi runt 80 stycken hattar, därtill cirka 150 mössor. Och de kommer alla från olika tider och har prytt olika huvuden i olika sammanhang. Som den sista bilden i smakprovet här ovanför. Mössan är använd av kappseglaren Roger Nilson, skeppare på kappseglingsbåten The Card som deltog i Whitbread Round the World Race 1989-1990.
Vem som burit den kinesiska hatten till vänster om Roger Nilsons mössa vet vi dock inte. Den lämnades i gåva till Föreningen för Sveriges Sjöfartsmuseum i Stockholm redan 1914, alltså redan innan museets tillblivelse. Givaren var Albert Isaksson, född 1955 i Stockholm. Han var skeppsbyggeriispektör och inblandad i alla möjliga viktiga maritima sammanhang fram till sin död 1930. Han gav ut en reseskildring 1910 med titeln ”Från Kina till Röda havet”. Troligast är väl då att hatten inköptes av författaren själv något år dessförinnan. Säkert har han själv vid något tillfälle burit den, kan hända även någon i Kina tidigare.
O 11407 Sjöofficersmössa, JvmKDAK02391 Fotoporträtt av Knut Agathon Wallenberg
Av de hattar och mössor vi har från marinen representerar många olika årsmodeller och militära grader. Men flertalet har ändå använts och burits av en viss person. Om vi backar ytterligare en bild och tittar på mössan till vänster om kinahatten så har den till exempel tillhört och burits av finansfursten tillika sjöofficeren Knut Agathon Wallenberg (1853-1938). Knut och Alice Wallenbergs stiftelse var de som såg till att vårt museum kunde byggas. Den sjöofficersmössan har en väldigt låg kulle och har en närmast fyrkantig platt skärm. Lite lustig faktiskt.
Vilken hatt i mitt urval tror du burits av en kvinna? Jo, under 1990-talet bar maskinisten Mitzi Braathen en solhatt i bomull. Det är den första hatten uppe till vänster i översta raden, här en närmare bild. Hon kallade den för Jotunhatten då den har JOTUN textat i den mörkbeige linjen mitt på. På den påsydda textillappen står det MASKINSERVICE AB KARLSTAD-SWEDEN. Mitzie skänkte hatten till museet tillsammans med två dagböcker från sin tid som maskinist på handelsfartyg 1996-1997. Ett verkligt fint inslag i samlingarna från modernare tid, böckerna är dessutom illustrerade med färglagda teckningar.
SM 30086 Solhatt av bomull, 2005:38 teckning av Mitzie Braathen
”Förresten har Björn hittat din nattmössa” skrev min kollega Lina på Marinmuseum för ett tag sedan. Inget avvikande i den meningen tyckte vi, men vi skrattar ibland åt innehållet i våra mejl, hur de låter för en oinvigd. Jo, nattmössor har vi också flera av, uteslutande från Flottan. Den här mössan har en vidhäftad lapp med sigill eftersom det är ett modellexemplar, det vill säga en fastställd modell för flottan. ”Prof på mössor af lärft för Sjukvården. Skeppsholmen den 19 Aug. 1856.”
O 01471 Nattmössa M/1856
Häromveckan fick jag en förfrågan om en speciell hatt i våra samlingar. Det önskades flera högupplösta bilder av hatten än de som tillhandahålls på Digitaltmuseum.se. Det fanns redan, vår fotograf Anneli gillar också hattar! Bilderna skickades vidare till en brittisk hattmakare, som tydligen blivit mycket fascinerad. Den typen av flätning är nämligen vanlig på finare hattar, men hon har aldrig sett en sådan täckt med tyg förut. Denna har ett randat linnetyg i fyra bruna nyanser. Mycket stilfullt! Hon önskade kompletterande bilder på hatten ovanifrån och undrade även om det gick att lyfta på fodret lite och få ett foto på hur det ser ut där. Bilderna är levererade och jag hoppas på att få höra något mer om den unika halmhatten! Hon undrade också om hattens ursprung, vilket jag tyvärr inte kan hitta. Den kom tillsammans med flera andra hattar från Flottans modellkammare år 1925. Också det innan Sjöhistoriska museet öppnade 1938. Jag ska snoka vidare bland våra föremålsbilagor och se vad jag kan hitta.
O 01652 Halmhatt överdragen med linnetyg
Länkar till ytterligare ett par bloggar om hattar i våra samlingar:
https://www.sjohistoriska.se/samlarna?p=8765 Glad i hatten i en smugglarkubb.
https://www.sjohistoriska.se/samlarna?p=8579 Filthatt från Fyrspännaren