Vardagens hamnkranar - numera sällsynta
26 jan 2022
För de flesta sjöfartsintresserade är det självklart att alla hamnar hade sina hamnkranar. Tack vare dessa tekniska konstruktioner blev det under 1900-talet allt smidigare att lossa och lasta fartygen. Den typiska hamnkranen är kanske just en så kallad vipparmsportalkran – det vill säga en kran som står på en ställning under vilken en järnvägsvagn kan passera och själva kranarmen är uppdelad i två leder så att man kan lyfta så flexibelt som möjligt. Förr var de vanliga men idag är de sällsynta. Ett bra exempel på en sådan kran är Francke-kranen från 1954 i Lidköping.
Francke-kranen i Lidköping, foto:Karolina Matts, SMTM.
Vid hamnkajerna väster om Lidans utlopp i Vänern har den med sin gripskopa lastat av kol, flis och kalk från 1954 då den invigdes, fram tills idag. Kanhända har den lyft på trälådor med välförpackat porslin från Rörstrands fabriker som ligger alldeles nära hamnområdet. En gång i tiden var det staden Lidköpings hamnstyrelse som ansvarade för stuveriverksamheten, idag sköter Vänerhamn ruljangsen. När nu staden vid Lidan funderar på förbättrade rekreationsmöjligheter i Västra hamnen hoppas vi att kranen blir kvar som ett monument över den viktiga sjöfarten.
Det finns förstås flera fina hamnkranar i landet. När Sjöhistoriska museet hösten 2010 samarbetade med skolor, dykklubb och hembygdsförening i Luleå i Norrbotten var det inte bara vraket i Norra hamn som undersöktes. Då uppmärksammades även hamnkranen från 1950 i Luleå Södra hamn som byggnadsminne. Ute i snålblåsten (det var i slutet av oktober) gladde vi oss åt att landshövdingen skruvade upp byggnadsminnesplaketten. Men det bästa var att i Luleå var det den engagerade allmänheten som var kranens bästa vänner. Och det var de som föreslagit byggnadsminnesförklaringen. I duggregn läste poeten Peo Rask kranpoesi när nu kranen räddats och fått den finaste utmärkelse en byggnad kan få.
Och förresten; alla med svenskt pass kan idag se den byggnadsminnesförklarade Luleå-kranen – på sidan 29 finns den avbildad i stiliserad form!
Till vänster Luleåkranen, foto: Hans-Lennart Ohlsson, SMTM. Till höger syns den stiliserade bilden av Luleå i de samtida svenska passen.