Samlarna - Sjöhistoriskas blogg

Bakom kulisserna på Sjöhistoriska

Unik bokskatt och fascinerande karta

Sjöhistoriska museets bibliotek och arkiv kan stolt presentera unika nyförvärv till samlingarna. Det är 1700-tals skildringarna av James Cooks resor, utgivna i åtta vackra band som har tillförts museibiblioteket medan en mycket speciell karta över Östersjön från 1600-talets mitt, numera berikar arkivets samlingar. Tack vare en generös gåva av museets vänförening.

Sjöhistoriska museets bibliotek har en av de största samlingarna av nautisk litteratur i Norden. Biblioteket blir nästan ensamt om att ha alla kompletta delarna av Cooks reseberättelser. En unik bokskatt som vi är stolta över att berika vårt bibliotek med!


James Cook (1728-1779) var brittisk sjöfarare som blev berömd för sina upptäcktsresor. Hans arbete med att kartlägga Stilla havet, Nya Zeeland och Australien förändrade radikalt västvärldens uppfattning och världens geografi. Cooks första resa (1768-1771) gavs ut i tre volymer 1773. Den skrevs av John Hawkesworth och bygger på de  journaler som skrevs ombord på fartyget. Den andra resan (1772-1775) gavs ut i två volymer 1779 och skrevs av Cook själv. Den tredje resan (1776-1780) gavs ut i tre volymer 1785. Den skrev Cook ihop med James King. Böckerna innehåller också intressanta och vackra  kartor, illustrationer och planschverk.


En äldre fascinerande karta finns nu i Sjöhistoriska museets arkiv. På 1600-talet  fanns en engelsman vid  namn Sir Robert Dudley (1574-1649). Han arbetade med skeppsbyggeri men var också kartograf. Dudley blev den första att publicera en sjökartbok som täckte in hela världen. Sjöatlasen är skriven av Dudley själv (på italienska) med titeln: Dell´ Arcano de Mare = havets hemligheter. Den karta museets arkiv nu har är ett blad ur denna bok. Kartan föreställer Östersjön och omkringliggande länders kuster med Gotland och Öland i centrum.

Vi tackar vår vänförening Föreningen Sveriges sjöfartsmuseum i Stockholm (FSSS) som lät köpa in verken och generöst skänkte dem som gåva till museets samlingar.

 

Ida Sixtensson, enhetschef Samlingsenheten Sjöhistoriska