Krigsfånge i Ryssland
25 apr 2016
I arkivet finns en mindre teckning som jag flera gånger tidigare sett, men inte reflekterat så mycket över. Men så ska teckningen fotograferas och då ville jag se till att registerposten i vår databas var komplett och tydlig.
Det finns ingen text på själva teckningen, men står i vår äldre liggare att den är gjord av underlöjtnanten, sedemera kaptenen vid Arméns flotta J. Fr. Malmborg och att den föreställer ett fångläger i den ryska staden Kaluga 1808-1809.
Det går att hitta lite mer information om Malmborg. Han hamnade i rysk fångeskap efter Sveaborgs kapitulation under Finska kriget 1808 när de svenska officerarna sändes till Kaluga. Efter fredsslutet skickades de svenska fångarna hem och i november 1809 återkom således Malmborg till Sverige och blev där belönad med Svensksundsmedaljen.
Det man ser i teckningen är ett långt, glest plank, ett flertal byggnader däribland två ryska kyrkor och i förgrunden ett antal människor, både män, kvinnor och barn som alla verkar röra sig mot en punkt i högra hörnet av bilden. I mitten ser man tre män som håller i eller är fastbundna vid en stång.
Vart är alla på väg? Alla verkar röra sig mot ett hus till höger i bilden. En person står där i ett fönster på övervåningen och kastar ut något. En kvinna nedanför fönstret håller upp sitt förkläde för att fånga upp det kastade föremålet.
Kan det röra sig om utdelning av mat, kanske bröd? Ytterligare en kvinna som står bredvid säger något, men jag kan inte tolka skriften. Det kan vara ett fonetiskt återgivande av ryska.
När jag tittat närmare på bilden blir jag mer tveksam över vad jag ska skriva in i databasen. Bilden måste väl ändå antas föreställa Kaluga där svenskar satt i fångenskap, men är det svenska krigsfångar som avbildas? En kollega till mig som fick se bilden tror att männen med stången är blinda och håller i den av den anledningen.
Lite frustrerad blir jag över att Malmborg inte skrev ned vad allt föreställde när han gjort teckningen. Tänk om han hade skrivit ner bara en kort berättelse om sina upplevelser under fångenskapen eller en lite mer förklarande bildtext. Vad mycket enklare mitt jobb hade blivit.
Så riktigt tillfreds är jag inte när jag lämnar databasposten. Jag har i och för sig kunna koppla ihop teckningen med en specifik plats och ett specifikt krig, vilket inte framgick där tidigare och lagt till fler motivämnesord som förbättrar sökningen. Förhoppningsvis ger det någon som är intresserade av händelserna 1808-1809 en bättre chans att hitta just den här teckningen.