Fårstuvning och sagosoppa - Matsedlar i marinen
29 jul 2015
I arkivet har vi en del matsedlar från flottan bevarade.
Här en matsedel för marinens fartyg 1952. Det finns en matsedel för vintern och en för sommaren. Underst står ordentligt näringsvärdet för vintern respektive sommaren. En vintermåndag kunde man få finsk fårstuvning och sagosoppa till middag och som kvällsmål stekt fiskfärs, svampsås, potatis och choklad.
Som kontrast en mer festlig matsedel. Under örlogsfartygens långresor gjorde ofta någon örlogsofficer vackert illustrerade menyer till officerarnas måltiderna. Här har någon (troligen löjtnant Göran af Klercker) också utnyttjat sin poetiska ådra. Hela menyn inklusive dryck på vers för en måltid ombord på ångkorvetten Freja under långresan 1897. Man kan t ex läsa visdomsorden:
"Lax med ägg, som man förloradt
Många menniskor förstorat."
Och till maten rikligt med dryck. Det hade varit intressant att ha haft menyn för övriga besättningen för samma dag att jämföra med, men det har vi tyvärr inte.
På DigitaltMuseum kan du ser fler menyer ur arkivet.