van Keulens sjöatlas - en 1600-talsbild av Östersjön
29 okt 2014
Jag har alltid varit fascinerad av kartor och sjökort och det är fantastiskt att få dyka ner och detaljstudera några av de tidiga sjökort som vi har i samlingarna. En av arkivets rariteter är en sjöatlas utgiven på 1680-talet av holländaren Johannes van Keulen. Van Keulen täckte hela den kända världen när han i fem band gav ut sina sjökort, en för tiden banbrytande insats. Ett av sjökorten som ingår lyfts fram i Sjöhistoriskas utställning om glober.
Här är planschen som visar Östersjön. Den är ovanligt lätt att känna igen sig i eftersom sjökortet har norr som uppåt, precis som vi är vana vid idag. Många av van Keulens sjökort har helt annan orientering vilket gör att det kan ta en stund innan man förstår vad man ser. Det visar verkligen hur mycket som kartor format vår bild av världen. Det är ju inte alls självklart att norr är upp.
Jag tycker det är fascinerande vilken bra karta man lyckats skapa, med den tidens begränsade möjligheter till exakt kartografi. Och ju längre ner man går i detaljerna, desto mer fascinerande blir det.
Här en detalj från Östersjökortet som visar södra Sverige och Öland. Man ser grynnor och sandbankar noggrannt utmärkta. Att sen Danmark får sträcka sig över hela Småland får man kanske (även som smålänning) förlåta van Keulen. Skåne har inte blivit så stort, men orterna längst kusterna är utmärkta med stor noggrannhet.
Men när jag ytterligare zoomar in blicken upptäcker jag något ännu mer intressant. Karlskrona som ju grundades 1680 har inte kommit med på van Keulens karta. Någon har istället skrivit in Karlskrona för hand på rätt plats. Det är den enda rättelsen jag kan hitta på det här sjökortet. Var en ägare till kortet Karlskronabo? Flera andra orter som står utmärkta är idag svåra att identifiera, men Kristianopel och Karlshamn kan jag i alla fall känna igen.
Alla sjökorten i kartboken har vackert bildrutor, en "legend", där det finns uppgifter om upphovsman, tryckår och så vidare. Dessutom finns teckningar som ska symbolisera det område som kartan avbildar. För Nordens del har det blivit en smed vid sitt städ, en sovande hund och en ko framför några träd. Vilka bilder som valts visar vad som ansågs som specifikt för norra Europa för en kartograf i Holland.