Originaldokument signerat av den ryska kejsarinna Katarina den stora finns bevarat på Sjöhistoriska museet
07 nov 2013
Historia och politik
I vårt arkiv har vi ett märkligt dokument på ryska. Det uppges vara den ryska kejsarinnan Katarina II:s originalorder till sin amiral prins Nassau-Siegen inför slaget vid Svensksund år 1790. Slaget vid Svensksund är det största sjöslaget i svensk historia. Det ägde rum i Finska viken och utgjorde en kraftmätning mellan de svenska och ryska flottorna och innebar slutet på ett krig som hade varat i tre somrar (på vintern blev det is på Östersjön och man åkte hem strax innan dess för att sedan starta kriget igen nästa vår). Ryssarna hade framgångsrikt försvarat sitt land under det svenska anfallskriget men det sista slaget blev en stor seger för Sverige, mycket på grund av att vinden gynnade de svenska skeppens position. De små kanonsluparna och barkasserna av F H af Chapmans konstruktion pilade dessutom mellan de ryska skeppen och åstadkom stor förödelse och många döda. Fred kunde slutas mellan kusinerna Katarina II och Gustav III. Inga landavträdelser gjordes. Jag minns att när jag förr hade visningar på museet kunde säga att kriget slutade oavgjort. Det dröjde dock bara sexton år och så var Sverige och Ryssland i krig igen. Det kriget ledde till att Finland separerades från Sverige och i stället blev en autonom del av Ryssland år 1809.
Slutet av dokumentet (ÖH 262) med den ryska kejsarinnans underskrift.
Fotograf: Anneli Karlsson.
Det är intressant att se på vilket sätt det här dokumentet kom i museets ägo. Det kom till museet år 1940 genom en okänd givare som i sin tur hade köpt dokumentet av en samlare som sålde dokumentet ”till förmån för Finland”. Det här var mitt under finska vinterkriget och det gjordes säkert politiska paralleller. Gick det att vinna över ”ryssen” 1790 så skulle det väl kunna ske igen.
Både dåvarande krigs- och riksarkivarien intygade dokumentets äkthet .
Fotograf: Johan Jonsson (Fo132045DIA)
Fotografiet föreställer en fartygsmodell (Ö 45) ur våra föremålssamlingar. Modellen gjordes ungefär samtidigt som kanonbarkassen den föreställer byggdes . Kanonbarkassen var en av de fartygstyper som F H af Chapman konstruerade för skärgårdsflottan. I Sjöhistoriska museets utställning ”Klart skepp!” visas flera av de skeppstyper som användes i kriget mot Ryssland 1788-1790. Och modellerna är alltså från 1700-talet!