Samlarna - Sjöhistoriskas blogg

Bakom kulisserna på Sjöhistoriska

Örtengrens segelmakeri

Detalj av framsida på skissbok, Örtengrens segelmakeri 2012:10

Före sommaren fick museet som gåva handlingar och några föremål från Örtengrens segelmakeri. Segelmakeriet låg under många år i Gamla stan i Stockholm och var ett av Sveriges mest kända segelmakerier. Man tillverkade nästan enbart segel till segelyachter och många av de mest namnkunniga kappseglingsyachterna fick sina segel sydda här. Ett exempel är OS-medaljören Lasse Thörn vars segel syddes av Örtengrens.

Segelmakeriet drevs av Helmer Örtengren och så småningom av hans tre söner,Kurt, Nils och Bo. Helmers barnbarn, Kerstin och Janne, som överlämnade arkivet till Sjöhistoriska berättar att segelmakeriet låg på fjärde våningen och att på tredje våningen hade man ett litet lager för själva segelduken. Segelduken transporterades upp i en liten hiss med gallergrind. Man hade flera sömmerskor anställda och en man som skötte ärenden och liknande. Kerstin minns att det fanns nedsänkningar i golvet som sömmerskorna satt i. Tyvärr hade de inga bilder av hur det såg ut i lokalen, det hade ju annars varit väldigt roligt att se.

Segelritning ur skissbok, Örtengrens segelmakeri 2012:10

I arkivet speglas verksamheten genom de stora böcker där seglen för varje båt har ritats upp tillsammans med uppgifter om hur mycket de kostar och när de ska hämtas ut. Dessutom finns en stor mängd segelritningar i arkivet. Än så länge ligger segelritningarna bara i omslag med påskriften SK 15, 6 m R-jakt osv, men en dag skall även dessa var inregistrerade och sökbara i på hemsidan.

Förutom arkivhandlingar fick vi också en del segelmakarverktyg som numera finns i föremålssamlingen.