Samlarna - Sjöhistoriskas blogg

Bakom kulisserna på Sjöhistoriska

Oscar II s riksskepp DROTT

Drott i storm. H af Sillén. Foto Susanna Allesson Nyberg. 

Ur våra samlingar. Oljemålning utförd 1899 föreställande Drott i storm på västkusten. Konstnären är Herman af Sillén. Fotot visar en detalj ur målningen.

Lördagen den 26 maj skrev en insändare ett inlägg i DN och önskade Sverige ett riksskepp. Likt Danmark har KDM Dannebrog och Norge KS Norge har Sverige inget representationsfartyg för kungahus eller regering sedan DROTT skrotades 1923. Det kungliga chefsfartyget finns alltså inte kvar, men som tur är har museet foton, ritningar och föremål bevarade från henne.

Bland föremålen finns framför allt fina möbler, såsom skrivstolar i mahogny, korgstolar och fina lampetter. Även en hel del porslin finns kvar. I vår utställning om skeppsbyggeri hänger en stävsköld.

Sanitetsporslin från Drott. Foto Susanna Allesson Nyberg

Diverse utrusning för konungens personliga hygien

  desserttallrik Drott Foto Susanna Allesson Nyberg

 och en tjusig desserttallrik.

I fotoarkivet finns flera bilder tagna på fartyget och ombord på henne. På en bild sitter självast Oscar II ombord på Drott. Och på en annan bild sitter sonen Gustav V några åt senare bekvämt tillbakalutad. 

I vårt arkiv finns flera fotoalbum från Drott som innehåller fantastiska bilder från underhållning som bjudits ombord. Vad sägs om denna kvinna inslingrad i spindelnät förmodligen från en teaterföreställning.

Bild ur ett av Drotts fotoalbum

 Bild ur ett album från 1897.

HMS DROTT byggdes redan 1877 vid Bergsunds varv. Hon hette då Ran och var flottans första moderna min- och torpedkryssare. Hon var oceangående och användes som chefsfartyg för högste befälhavaren över kustflottan och från och med 1882 bar hon den högste befälhavaren för krigsflottans flagg, det vill säga kung Oscar II. Det var nu hon döptes om till Drott. Året efter bytte man ut den tidigare tunga bestyckningen till betydligt lättare. Efter det tjänstgjorde hon i första hand som just chefsfartyg.

Jämfört med fartygen Norge och Dannebrogen var Drott mycket äldre och mindre fartyg. Drott mätte cirka 53 meter, medan både Norge och Dannebrogen ligger runt 80 meter. De två senare är sjösatta på 1930-talet då Drott då redan tjänstgjort i över 50 år. Vi har ett par foton av Norge då hon ligger vid Skeppsbron 2005 när den norska kungafamiljen besökte Stockholm.  I vårt arkiv har vi inga bilder av Dannebrogen, men en bild på Wikipedia visar det moderna lyxfartyget då hon ligger vid Skeppsbron under Victoria och Daniels bröllop 2010.

Författaren av inlägget i DN kommer också med det konkreta förslaget att M/S Birger Jarl skulle passa utmärkt i rollen som HMS "Sverige". "Birger Jarl ligger redan vid Skeppsbron och är representativ i storlek och utseende. Hon skulle kunna fungera som ett flytande hotell för internationella gäster."

M/S Birger Jarl byggdes 1953 på Finnboda varv i Nacka för Rederi AB Svea för trafiken Stockholm-Helsingfors och har hela tiden gått i passagerartrafik på Östersjön. Fram till 1982 gick hon på ångdrift, men efter det för dieselmaskin. Mellan 1978 och 2002 hette hon Baltic Star, men nu heter hon återigen Birger Jarl och trafikerar samma linje som på 50-talet.

Den 6 juni 2010 blev M/S Birger Jarl K-märkt av oss. Statens Maritima Museer kulturmärker sedan 2001 yrkesfartyg, vilket innebär att fartyget klassas som kulturhistoriska intressant och värdefullt. Att just m/s Birger Jarl blev utvald motiveras med att det finns ett mycket gott dokumentationsmaterial som beskriver fartygshistorien. Hon anses såväl teknikhistoriskt, samhällshistoriskt som personhistoriskt intressant.

I våra samlingar har vi en hel del gamla inredningar från fartyget, som till exempel i svängd fin aktersoffa i mahogny och röd sammet. det finns fartygsporträtt utförda i olika tekniker, liksom både halv- och helmodeller. Den finaste modellen är en tillverkad i Danmark 1958 och finns att se i vår utställning Shipping & Shopping. Den är byggd i skala 1:50 och styrbordsidan visar maskinrum och övriga utrymmen under däck. I vårt fotoarkiv finns ett tjugotal bilder av Birger Jarl .

S 6316 Foto Karolina Kristensson

 Fartygsmodell S 6316 av m/s Birger Jarl 

 Författaren till inlägget i DN avslutar med att konstatera:  "Tänk så trevligt det vore att se de tre nämnda fartygen tillsammans på Strömmen i Stockholm vid nästa större nordiska sammankomst."