Samlarna - Sjöhistoriskas blogg

Bakom kulisserna på Sjöhistoriska

Modell och verklighet

I samlingarna har vi denna lilla fina modell från Lotsverket, senare Sjöfartsverket, av en så kallad vippfyr. I Sverige var vi relativt sena med att bygga fyrar,även om man har belägg för att den första fyrbåken tändes i Falsterbo redan 1202. Den första fyrbyggnaden av betydelse uppfördes på Landsort i Stockholms skärgård år 1669. Det var en träbåk, som vid ombyggnader 1672 och 1687 blev till ett stentorn. Före 1750 fanns det faktiskt bara sex betjänade anlagda fyrplatser för den allmänna sjöfarten runt Sveriges kust. Detta var alltså långt innan vi istället blev en framstående nation inom just detta. 1912 fick ju Gustaf Dalén  nobelpris i fysik för sin uppfinning av "självverkande regulatorer att i kombination med gasackumulatorer användas till belysning av fyrar och lysbojar". 1904 togs den första AGA-brännaren i bruk på Gåsfetens fyr, Ronneby, världens första klippfyr. 

Ur öppna ved- och koleldar utvecklade man anordningar i korgar och grytor, såsom denna vippfyr. Dessa anordningar byggdes på en höjd för att skenet skulle synas vida kring. Träställningarna brann förstås lätt ned, men var då lätta att bygga upp på nytt igen. Därför kom vippfyren att användas under en lång period. Vippställningen kunde också ställas på ett murat stentorn för att minimera brandrisken. Under 1600-talet övergick man till stenkol och den sista öppna kolfyren brann på Ölands södra uddes fyr så sent som år 1822. Vid Holmögadd  ersattes en sådan med murat stentorn så sent som år 1838. 

Under 1990-talet såg vi till att skaffa museet en egen vippfyr att högtidligen tända vid speciella tillfällen och festliga evenemang. Se så fint den lyser i skymningen utanför vår vackra byggnad!

Vippfyren tänd utanför museet