Ny luft under vingarna
06 maj 2011
Jag läste igår "Under strecket" i Svenska dagbladet en artikel av Per-Arne Bodin, professor i slaviska språk vid Stockholms universitet och ledamot av Vitterhetsakademien. Den handlade om att man återinfört den dubbelhövdade örnen i Rysslands statsvapen. Bodin berättar att örnen användes första gången i slutet av 1400-talet. Som stark imperiesymbol tolkas dess huvuden främst som tecken på det bysantinska rikets och senare det ryska rikets utbredning mot öster och väster. Symbolen är förknippad med imperiet skyddande av sina gränser, som blev än mer tydligt då man undertsartiden la till de underkuvade rikenas vapen på örnens vingar.
Straxt efter februarirevolutionen 1917, då tsaren störtades, lät den nya regeringen örnen sänka sina vingar för att inte se fullt så hotfull ut, men redan året efter tog bolsjekvikerna tydligt avstånd från tsarens och imperiets symbol genom att bränna dubbelörnen på bål på Röda torget. Man slet till och med av dess vingar innan man kastade flaggan i elden.
1993 bestämde Rysslands dåvarande president Boris Jeltsin att dubbelörnen skulle återinföras som statsvapen. De dubbla huvudena tolkas idag på flera sätt, mer eller mindre seriöst, men som symbol för ett förflutet imperium har örnen fått sin makt åter.
Kommer då jag läser detta genast att tänka på vår fantastiska tsarflagga i samlingarna! Den fann man ombord på det ryska linjeskeppet Vladislaff, som Sverige övermannade och beslagtog i slaget vid Hogland 1788. Flaggan skulle troligen ha använts som befälstecken eller gös om tsaren eller någon ur kejsarhuset skulle föra befäl. Vanligtvis bar örnen från och med 1600-talet ryska riksregalier i sina klor, men denna håller 4 kartor i både klor och näbbar. I vänstra näbben sitter en symbolisk karta över Vita havet, i den högra en över Kaspiska havet, i vänstra klon Azovska sjön och i den högra Östersjön. Man anser att flaggan varit tsar Paul I (1796-1801) befälstecken, det vill säga Katarina (II) den storas son.
Flaggan har funnits i släkten Wachmeisters ägo sedan mitten av 1800-talet, varifrån museet fick den i gåva år 1971. Inom släkten hade den då länge gått under benämningen "den ryska gösen".
.