Samlarna - Sjöhistoriskas blogg

Bakom kulisserna på Sjöhistoriska

Susanna Palmcrantz' kanon

 


Jag måste väl erkänna att kanonritningar inte är det som jag personligen tycker hör till det mest intressanta i vårt arkiv. När jag därför gick igenom en samling med bland annat kanonritningar som tillhörde en kommendör i flottan, Carl Christian Engström, ägnade jag kanske inte ritningarna så väldigt stor uppmärksamhet. Men plötsligt väcktes mitt intresse. En av ritningarna var inte gjord av Engström utan har texten: ” Susanna Palmcrantz' patent 1881”. En kvinna som kanonkonstruktör? Susanna Palmcrantz namn på ritningen
Det framgår inte av ritningen hur Susanna Palmcrantz ritning har samband med Engströms eller vem hon var. Det är lätt att underskatta kvinnors roll i företagen under 1800-talet eftersom de sällan satte sitt namn på handlingar, men ändå kunde vara väldigt aktiva inom familjeföretaget. En kvinna som vid denna tid skulle ha teknisk kompetens för att konstruera en kanon känns dock uppseendeväckande. Men hennes namn står där, så vem var egentligen Susanna Palmcrantz?

På Wikipedia hittar jag faktiskt en artikel  där hon omnämns. Det är i artikeln om företagsledaren och uppfinnaren Helge Palmcrantz, som det framgår att han var gift med just Susanna Palmcrantz. Helge uppfann bland annat skördetröskor och kulsprutor som tillverkades vid hans egen fabrik. När han dog vid 38 års ålder blev Susanna änka. Hon är alltså en del av en företagarfamilj där hon ärver företaget efter mannens död. Om det fanns några barn framgår inte av artiklarna. Det troliga är väl att det är mannens uppfinning som hon har tagit patent på, eller?

Vad händer med verksamheten efter makens död?  Tekniska museet har också skrivit om Helge Palmcrantz  och i deras artikel står att efter Helges död så drevs firman vidare av hans svåger, Teodor Winborg, alltså Susannas bror. Om änkan Susanna Palmcrantz sägs ingenting, men med tanke på att hennes namn står på ritningen så måste hon ändå ha spelat en roll i firman efter makens död. Var rollen enbart formell eller var hon direkt engagerad? Eftersom ritningen är det enda som finns om henne i vårt arkiv, kan jag inte gå djupare än så, men det vore roligt att forska djupare i den familjehistorien.

del av ÖH 1215 Palmcrantz kanon

Detalj av kanonritningen (ÖH 1215).