Samlarna - Sjöhistoriskas blogg

Bakom kulisserna på Sjöhistoriska

Hamnarbetare och varvsliv

2001:001
"Götaverken" - originalträsnitt av Edith Fischerström (1881-1967) bildkonstnär och grafiker, Sjöhistoriska museets arkiv.

 

Två nya romaner


Det har nyligen kommit ut två romaner som skildrar hamnarbete. Den ena är Kristian Lundbergs ”Yarden” från förra året som skildrar nutida hamnarbetare i Malmö, den andra är svenskamerikanen Gösta Larssons ”Kajerna vid Hudson River” som gavs ut på engelska i USA 1946. Först i år har den kommit i svensk översättning.
”Yarden” är en personlig och skakande berättelse om dagens rättslösa timanställda i Malmö hamn. ”Kajerna vid Hudson River” utspelar sig i New York på 1920-talet och skildrar hamnarbetarnas brutala vardag där. I recensionen av boken i Dagens Nyheter den 12 februari 2011 skriver Dan Jönsson; ”För tjugo år sedan hade jag nog läst den här romanen som ett historiskt dokument från en försvunnen, gammal ond tid. Nu träffar Gösta Larsson mitt i tjugohundratalets osäkra arbetsmarknad, med dess växande skaror av bemanningsföretag, frilansar och fattigentreprenörer”.


Nätverk


Runtom i Sverige finns redan sedan flera år tillbaka varvsföreningar där före detta varvsarbetare själva dokumenterar och bevarar sin historia. Statens maritima museer, där Sjöhistoriska museet ingår, har samlat föreningarna i ett nätverk kallat "Svenska varv". En gång om året samlas föreningarna till ett "Varvsforum" I år äger Varvsforum rum 9-10 april i Oskarshamn. Forumet är öppet för alla intresserade och är ett unikt tillfälle att lära sig mera om varvsarbetets intressanta historia.

Författaren Aino Trosell arbetade som svetsare inom varvsindustrin i Göteborg under 10 år. Under Varvsforum 2010 i Malmö höll Trosell ett mycket uppskattat föredrag kallat "Svetsloppor och fartygsskrov". Det kan både läsas och lyssnas på Aino Trosells egen hemsida.  

Foto: Anneli Karlsson