Samlarna - Sjöhistoriskas blogg

Bakom kulisserna på Sjöhistoriska

Ett avtryck i fotoarkivet

Av de fotografier som finns i våra samlingar är de flesta tagna eller insamlade av entusiastiska samlare. Ofta är det en särskild nisch de inriktat sig på så som lastfartyg, isbrytare eller flottningsbåtar. Ibland dyker något enstaka fotografi upp som berättar mer om själva fotografen än om motivet i fråga. Detta var fallet när det kom till Alva Åkerlunds fotografier. Självporträttet av en ung kvinnlig fotograf på 1920-talet väckte min nyfikenhet och jag bestämde mig för att ta reda på mer.

Fo219939A Självporträtt av Alva i spegel. 

Alva Åkerlund (1903-1994) föddes i augusti 1903 i Stockholm och växte upp i en familj med två bröder. När Alva endast var 11 år dog hennes mor Anna och familjen kom att flytta runt mycket. Alvas far Robert var i början av 1920-talet sysselsatt med nödhjälpsarbete på Beckholmen och byggandet av Gustav V-dockan som stod klar 1927. Nödhjälpsarbeten var statliga åtgärder för att minska den höga arbetslösheten under 1920-talet. Härifrån har vi en del foton som ger oss en god bild av Beckholmen, men också av Alva och hennes vänner.


Fo 219930 Beckholmsvarvets dockor på 1920-talet. Persontransportfartyget Finnboda II (urspr. Wermdö) till höger i dockans inlopp.

 

Fo219926 Alva sittandes till längst till vänster med vänner på Beckholmsberget. Mannen i hatt troligen hennes far.

Alva kom att fota under hela sitt vuxna liv. Sin praktik och utbildning fick hon i butiken Fotomagasinet på Vasagatan 42. Hon gick helt enkelt in och frågade om hon kunde få arbeta där, och det fick hon. I butiken arbetade hon ca tre år med försäljning och framkallning.

Fo219940 Alva och arbetskamraten Anna Westman utanför Fotomagasinet.

Ett par av Alvas fotografier vittnar om en för tiden stor händelse. 1922 bärgades ångaren Per Brahe och visades upp samma år i Stockholm. Fartyget gick på grund 1918 i Vättern med 24 personer ombord, däribland konstnären och illustratören John Bauer, hans hustru konstnären Esther Ellqvist samt deras son Putte. Bärgningen kom att väcka stor uppmärksamhet och fartyget åkte på uppvisningsturné i landet.

Fo219937 Ångfartyget Per Brahe visas upp i Stockholm efter bärgningen 1922.

Alvas far gifte så småningom om sig och styvmodern ville inte ha Alva boendes hemma. Alva tog då tjänst som barnflicka hos en familj i Trollhättan. Det var under den här tiden som hon träffade sin blivande man Carl Anton. 1925 gifte Alva sig med den sex år äldre kassör Carman från Krylbo. Som gift hemmafru fortsatta hon att fotografera mycket och framkallade själv hemma. Hon tog sitt sista foto 86 år gammal.

Länkar:

Alva Åkerlunds samling på Digitaltmuseum.se (extern länk)