Samlarna - Sjöhistoriskas blogg

Bakom kulisserna på Sjöhistoriska

Tändkulekurs!

Vissa intryck och upplevelser etsar sig fast i minnet starkare än andra. Det sägs att doftminnet är det starkaste men ljudminnet kommer inte långt efter.

Jag hade förmånen att få delta i en kurs om tändkulemotorer vid Pythagoras industrimuseum i Norrtälje i början av september. Företagets verkstäder räddades i sista stund undan rivningssugna samhällsplanerare och finns idag bevarat i nästintill oförändrat skick. I ena flygeln ligger ett café och det gamla stallet har blivit bekvämlighetsutrymmen för besökare.

I den här unika miljön arrangerade Arbetets museum en kurs med titeln ”Vårda din tändkulemotor II”. Tändkulemotorer var fabrikens huvudprodukt när det begav sig och från Norrtälje exporterades motorer över hela världen.

Helena från Piteå kan nästan allt om tändkulemotorer och har själv en Pythagoras.
Dessutom samlar hon på blåslampor och här demonstreras en som inte är tillräckligt varm ännu.

En del av Helenas blåslampsamling.

Kursledarna var kunniga medarbetare från Pythagoras. Tre motorer stod uppställda i en av fabrikens uthuslängor och vår uppgift var att hitta felen och få igång dem. I kursen ingick en visning av fabriken med tillhörande demonstration av ett par stora motorer. Det är starka ljudminnen som väcks till liv under demonstrationen av en 8-hästars Pythagoras.

 

En 8-hästare från 1914 fungerar som visningsexemplar.

 

Stormotorn användes för att förse fabriken med ström.

”När motorn startar och det karakteristiska ljudet hörs över fabriksområdet öppnas mitt minnessåll och jag plockar upp barndomens resor till sommarön. Det var årets lyckligaste dag när mamma, pappa, brorsan och jag lastade in oss i DKWn och styrde söderut, mot Gryt i Östergötland och med mammas födelseö som mål. Fyrudden var platsen där vi skulle bli hämtade med båt av en släkting från ön. Erik var min idol och jag sprang längst ut på piren och spanade norrut. När vinden låg på kunde jag urskilja ljudet från tändkulemotorn på långt håll. Den en gång vita båten med en sliten hytt över motorn excellerade fint mot de flotta segeljakter som låg förtöjda innanför Fyruddens pir. För mig var den ett gyllene skepp som kom för att hämta mig till Avalon. Det jämna dunket från tändkulemotorn ackompanjerade vägen mot sommaräventyret och symboliserade ren lycka.”

”Kan du ta och lägga på en rem va?” Fabriken drevs med remdrift från taket när det
begav sig.

Det där ljudet från en tändkulemotor borde K-märkas. Det liknar inget annat och liksom sjunger fram över vatten och land. Råoljemotorerna har tjänstgjort både i båtar och jordbruksmaskiner. De håller hur länge som helst och kan köras på nästan allt, diesel eller matolja, ja till och med på flytande smör! Om en inte är uppmärksam kan de, i värsta fall, tända på smörjoljan som samlas i vevhuset. Händer detta är det bara att springa så långt det går, får vi veta. Då rusar motorn och stannar inte förrän något havererar. Då kan, till exempel, svänghjulet fara iväg som en tung gjutjärnsprojektil och slå ihjäl både folk och fä. Klokt är att montera en lättöppnad säkerhetsventil som tar bort kompressionen i motorn om det värsta skulle hända.

De flesta av kursdeltagarna var vana vid råoljemotorer men vi var ändå några oerfarna nybörjare med på kursen. Vi tittade och lyssnade när de kunnigare mekade och diskuterade möjliga orsaker till motorernas startproblem.

Kursdeltagarna kom från hela landet. Flera hade rest så långt ifrån som Norrbotten där de i några fall hade egna samlingar av motorer och maskiner. Andra kom från museer och hembygdsföreningar på närmare håll och ytterligare några var bara obotligt intresserade av tändkulemotorer.

Av de tre motorerna gick en igång. Till en annan fattades det delar och en tredje hade problem med kompressionen. Även om inte alla motorer startade var det med stor tillfredställelse och fyllda av kunskap vi tackade kursledarna och arrangören för två lärorika och intressanta dagar i en fantastisk miljö.

Den som ännu inte besökt Pythagoras i Norrtälje bör göra det snarast möjligt.