Mannagrynssnö eller rispudding
15 jul 2015
För ett tag sedan fick jag en fråga om vad passagerarna åt på Göta kanal på 1870-talet. Tyvärr har vi inte en enda meny från Göta kanal i arkivet. De menyer från passagerarfartyg som vi har kommer främst från Svenska Amerika linien och då mest från 1:a klass. De har troligen sparats mer för att de ofta hade fina illustrationer än för att dokumentera vad man åt ombord.
Så mitt svar till frågeställaren blev ganska magert. Men de matsedlar som jag ändå hittade alla intressanta var för sig. Här är ett axplock av menyer från arkivet.
Här är en av de få prislistorna för en kustångare som finns i arkivet. Den är inte daterad, men menyn gäller Rederi AB Svea och Bore gick i trafik hos dem med passagerare mellan 1874 och 1881.
Man kan notera att frukost och aftonmålet är ganska lika. Både bestod av en varm kötträtt och diverse kallmat. Enda skillnaden är att till frukost fanns också ägg och kaffe, och på kvällen fanns bara te att dricka. Den största delen av prislistan ägnas åt alkoholhaltiga drycker och där var restaurangen välförsedd.
Det rederi som vi har absolut flest matsedlar från är Svenska Amerika linien. De flesta är från första klass och är påkostat utformade. Här är omslaget till en meny från andra klass den 14 juli 1924 också det tjusigt. Baksidan pryds av en bild av fartyget Drottningholm och framsidan av ett konstverk av Alfred Wahlberg som visar Fjällbacka i ett romantiskt skimmer. Just denna meny har ett visst maritimt tema, men det finns gott om exempel på matsedlar med helt andra motiv.
Öppnar man menyn så ser man att följande erbjuds. Vad mannagrynssnö är vet jag inte, vid en googling får jag bara träffar på bilder med fint snöfall. Själv känner jag mig inte så sugen, men det kanske var gott.
Det här är den enda menyn från 3:e klass på ett fartyg från Svenska amerika linien som vi har. Trycket är betydligt enklare än i andra klass, inga illustrationer och alla måltider får rymmas på ett kort. Menyn ser ändå ordentligt tilltagen ut. Här är det rispudding och lingon till efterrätt.
I DigitaltMuseum finns fler menyer från Sjöhistoriska museets arkiv att titta på.