Samlarna - Sjöhistoriskas blogg

Bakom kulisserna på Sjöhistoriska

Lån till Hangö museum i Finland

Igår hämtades flera föremål som vi lånar ut till Hangö museum i Finland. Där öppnar man den 9 maj utställningen "Rilax–Riilahti–Gangut 1714, 300 år sedan slaget vid Rilax".

I år är det alltså 300 år sedan slaget vid Rilax, eller slaget vid Hangö udd som det oftare kallas här. Under denna tid rådde det stora nordiska kriget (1700-1721). Just detta år i juli låg den svenska flottan vid Hangö udd och blockerade vägen in i Östersjön. Då ryssarna bestämde sig för att passera rådde det stiltje, vilket gjorde att de svenska fartygen inte hann fram i tid och blev "försenade" till det slag som i alla fall kunde uppstå. Under två blodiga timmar slogs den svenska flottan under ledning av viceamiralen Nils Ehrenskiöld mot den ryska under generalamiralen Fjodor Matveevitsch Apraxin. Segern blev Rysslands första till sjöss mot svenskarna och har därför flitigt berättats och jubilerats i Ryssland. Här har man inte uppmärksammat slaget lika mycket. Hellre berättar man om segrar än förluster och slaget vid Svensksund drygt 70 år senare är flitigt berättat här istället! Utställningen i Finland handlar dels om kriget, men också om den tidens stora härskare, Peter den store och Karl XII. Föremålen de visar kommer från Sverige, Finland och Ryssland.

Från oss lånar de en fantastisk fartygsmodell av en "gammal galere", som det står i en inventarieförteckning från 1817. Modellen är troligen ett resultat av en studiefärd till Medelhavet 1722-28 och är alltså från denna tid, vilket gör den till en av våra äldsta modeller i samlingen.

Galärmodellen i monter då den var utställd hos oss

Till vänster står galärmodellen som snart visas i Finland.

Bild från vår utställning "Skeppsbyggerikonst" som revs hösten 2013.

Lastning av den stora galärmodellen 

Det kan vara trixigt att lasta på en större modellåda, som denna nästan fyra och en halv meter långa "gamla galeren".

De lånar också en oljemålning föreställande 108-kanonskeppet Konung Carl från tre håll. Fartyget byggdes då Hans Wachtmeister var generalamiral och var hans flaggskepp vid ett par tillfällen. Men denna målning är en kopia. Originalet är målat av E. Compardel år 1694 och finns på vårt systermuseum Marinmuseum.

Originalet Konung Carl

Originalmålningen av Konung Carl målad 1694 finns på Marinmuseum.

Så långt tillbaka man känner till hängde den på varvschefsbostället i Karlskrona. Då man 1954 skickade upp den för konservering hit till Sjöhistoriska passade man även på att utför en kopia utförd av konservator Sven Åberg. På så vis fick vi behålla en då vi sände tillbaka originalet. Detta var ju nästan 50 år innan vi gick samman i Statens maritima museer.

  Sven Åberg utför kopian av Konung Carl 1954

Sven Åberg utför kopian av Konung Carl i Stockholm 1954.

Vi har en modell över det aktuella slaget, byggd av Patrik de Laval 1954. Den går med i lånet, liksom tre ryska kopparstick över tre viktiga slag: Hangö udd 1714, Sankt Petersburg och Ledsund 1720. Det sista lilla föremålet är  en medalj präglad i Ryssland till minne av generalamiral Apraxin 1708, alltså redan innan slaget han så segerrikt ledde vid Hangö.

Rysk silvermedalj över generalamiral Apraxin

Silvermedalj över generalamiral Fjodor Matveevitsch Apraxin (1661-1728) präglad 1708. Texten på ryska handlar i översättning bland annat om att det är "...bättre att dö än att vara otrogen."

Våra lån upptar en stor del av vår tid och verksamheten är omfattande. Hangö är nummer 77 i låneordningen för i år.

Länkar:

Mer om slaget vid Hangö udd (extern länk)

Hangö museums webbsida (extern länk)