Samlarna - Sjöhistoriskas blogg

Bakom kulisserna på Sjöhistoriska

Maskerad

 

Teckning av Indebetou 2010_12_1_16

"Tecknad till minne af masquerad i Carlskrona 1836" står det under den här teckningen av Govert Indebetou. Govert var örlogsofficer och bodde många år i Karlskrona. Han var dessutom konstnärligt intresserad och tecknade och målade under hela sitt liv.

Teckningen är inte stor till formatet men mycket detaljrik. Deltagarna verkar ha lagt mycket möda på sina kostymer. Flertalet är klädda i dräkter som påminner om orienten, det är gott om turbaner och fezer. Det fanns vid denna tid ett intresse för det Ottomanska riket och dess kultur, det exotiska och annorlunda fascinerade, då som nu.

Detalj ur 2010:12:16

Maskeraden hölls på Societeten i Karlskrona och alla avbildade personer är namngivna. De tre pesonerna nedan är, från vänster, Sofie Thomée (sedan fru Wilkens), löjtnant Carl C. Warberg  och Govert Indebetou själv. Detalj av 2010:12:16

En sak jag undrar över är varför Govert ritade löjtnant Warberg så arg? Hände något under maskeraden som gjorde honom upprörd eller är det ett skämt vänner emellan, en del av förklädnaden?

Något annat jag noterar är att maskeraden, som ju är ett tillfälle när det är legitimt att byta roller och förställa sig, har utnyttjats av flera personer att klä sig som det motsatta könet. Flera av de personer som vid första anblicken ser ut som gamla kvinnor är utklädda män och både Sofie Thomée här ovan och en fröken Em Gyllenskepp (senare fru Psilanderhjelm) har kostymer som gjorde att jag först trodde att de var män. Det vore intressant att veta hur vanligt förekommande det var vid maskerader vid den här tiden.2010:1:16 detalj

Från vänster: Kapten Malmborg, öfverste Bennet, mamsell Em. Nyström (sedan fru Olson).

Läs mer om Govert Indebetou.