Samlarna - Sjöhistoriskas blogg

Bakom kulisserna på Sjöhistoriska

att navigera utan gps

Så här i sommartider när många är ute med båten kan man ju skänka en tanke åt forna tiders sjöfarare som inte hade hjälp av gps och satellitnavigering eller ens ordentliga sjökort. I arkivet finns många exempel på en gammal typ av navigeringshjälpmedel, nämligen förtoningar.

Detalj av förtoningsbok ÖB 539

En förtoning är en tecknad profil över en kuststräcka och det är en av de tidigaste sätten av avbilda omvärlden för att underlätta för sjöfarare. De mest kända förtoningarna som vi har i arkivet är den som avbildas ovan, gjorda av kaptenen vid Ostindiska kompaniet Mathias Holmers som skrev och ritade en beskrivning över sjövägen till Kina utifrån de resor han gjorde under 1740- och 1750-talen.

Detalj ur förtoningsbok ÖB 336 

För sjöofficerare ingick det i utbildningen att lära sig göra förtoningar och i arkivet finns därför ett flertal små böcker med kustlinjer från olika delar av världen nogsamt utritade. Troligen är många gjorda som ett led i officersutbildningen och flertalet är gjorda i slutet av 1800-talet. För dagens båtägare framstår det här väl som ett mindre användbart hjälpmedel vid navigering, men man kan inte förneka att hantverket som ligger bakom och skönhetsvärdet i dem.

Detalj ur förtoningsbok ÖB 336

De avbildade teckningarna är gjorda 1883 av örlogsofficeren Carl Christian Engström som då var kommendörkapten av första graden. C. C. Engström konstruerade också kanoner och skrev sin självbiografi i nio stora band, men det är en annan historia.

Detalj ur förtoningsbok ÖB 336