Gerhard Albe i våra samlingar
11 jul 2012
I min förra bloggtext berättade jag om ett astrolabium som intendent Gerhard Albe lyckades tillföra samlingarna 1932. Detta var innan dagens Sjöhistoriska museum fanns i Stockholm. Ett mindre Sjöfartsmuseum fanns på Skeppsbron 36 och där var Albe föreståndare och eldsjäl. Museet hade funnits på Skeppsbron sedan 1914, men det var Gerhard som utvecklade verksamheten och gjorde museet till en samlingsplats för alla sjöfartsintresserade. Insamlingen av föremål ökade stort och nya lokaler behövdes. Då Föreningen för Sveriges sjöfartsmusem i Stockholm slutligen lyckades få igenom bygget av dagens Sjöhistoriska museum var Gerhard Albe den självklare museidirektören. Föreningen är än idag vår viktiga stödförening, vilkas medel och inblandning förutsätter stora delar av museets verksamhet.
Bild ur museets fotoarkiv från invigningen av museet 1938. Museichef Gerhard Albe i mitten mellan Kung Gustav V och prins Carl Bernadotte. De får ducka lite i skonerten Hoppets trånga skans som inrymts i museet.
Förutom museiman var Gerhard Albe också en av landets mest kända marinmålare som studerat vid konstakademien i Stockholm och bedrivit andra konstnärliga studier i Danmark, England, Frankrike och Tyskland. Han är med all säkerhet en av landets mest produktiva marinmålare. I museets föremålssamling finns ungefär 140 inramade oljemålningar,etsningar, tuschteckningar och kopparstick. Därtill finns en hel del oramat material i ritningsarkivet. Han avbildar både örlogs-och handelsfartyg, från skärgårdskryssare till pansarkryssare, liksom han avbildade tidspannet från vikingatid fram till 1960-tal (han dog 1965).
Albe var museichef här till 1960 och har verkligen gjort avtryck i museets historia. De senaste tre åren hade han titeln överintendent och som sådan är han benämnd på sin gravsten på Galärvarvskyrkogården på Djurgården.
Foto fårn vårt fotoarkiv där Tägtström avporträtterar Gerhard Albe 1953, vilket resulterade i detta verk som idag finns i vår konstsamling (bilden beskuren).