Samlarna - Sjöhistoriskas blogg

Bakom kulisserna på Sjöhistoriska

Att hitta i en databas

Ofta är informationen på ritningarna i Sjöhistoriskas samlingar mycket knapphändig, vilket gör att många poster i databasen bara innehåller ett minimum av uppgifter. Det kan i bästa fall betyda konstruktörens namn, båttyp och årtal. Vi har poster som endast har den lakoniska uppgiften "båt".  Vem som beställde den, vilket varv den byggdes på, vad ägaren kallade båten är ofta uppgifter som saknas.

Original plan of yacht

Just den här ritningen är troligen gjord av Jac M Iversen eftersom den hittades i hans ritningssamling, men eftersom den inte är signerad kan man inte veta säkert. Den är inte heller daterad eller har mått eller andra uppgifter som kunde vara användbara när man söker efter en båt. Blev den någonsin byggd? Det vet vi inte heller något om.

En person som letar efter ritningen till just sin båt vill förstås att man bara ska behöva söka på båtnamnet för att hitta fram rätt ritning. Så lätt är det alltså ofta inte, utan det blir ett detektivarbete där man letar efter längd, årtal och andra data för att förhoppningsvis hitta just sin båt. Står det så lite som på ritningen ovan så är det ju ändå svårt.

Men när man hittar rätt så är det ju roligt för då kan vi ju skriva in så mycket mer uppgifter i databasen. För ett tag sedan hade jag just ett sådant besök, där jag fick nya uppgifter om båtens namn, första beställare och en historia kring hur beställningen gått till.

Tidigare var vi mycket restriktiva med att skriva in sådana här uppgifter i själva databasen, där skulle det bara finnas ordentligt verifierbara fakta = det som stod på ritningen. Och förvisso är det så att besökare inte alltid identiferar rätt båt eller kommer ihåg rätt uppgifter tillbaka i tiden. Jag har varit med om att två personer tvärsäkert hävdat att en viss ritning föreställer en viss båt, problemet var bara att de lika tvärsäkert gav samma båt olika namn! Vem ska man tro på i sådana fall? Men för det mesta är det värdefulla upplysningar som ger mer kringinformation och som vi på museet aldrig skulle fått tag i på egen hand.

Vad gör man då? Ja, eftersom det vore trist att inte ta tillvara kunskapen så har vi nu börjat skriva in informationen även i själva databasen, men med noteringar om vem som har kommit med vilka uppgifter. En utveckling av detta är att vi  under året hoppas kunna lansera en kommentarsfunktion, där de som söker i våra databaser direkt i varje post kan kommentera vad man ser och ge ytterligare information.